Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε παλαιότερα πριν την υπουργοποίησή του, για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από τους Τούρκους.

Στην ερώτησή του ο Σάββας Αναστασιάδης αναφέρει:

«κ. Υπουργέ. Στις 20 Αυγούστου 2014, σε άρθρο σας στην εφημερίδα Αυγή, αναφερθήκατε με απαξιωτικά και προσβλητικά λόγια στην πρωτοβουλία των τριάντα οκτώ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσαμε, από τον τότε πρωθυπουργό, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που ποινικοποιούσε την άρνηση των γενοκτονιών, να ενσωματωθούν και οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί με Νόμο από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, καθώς και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, Αρμενίων και Ασσύρίων.

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας αμφισβητούσατε ευθέως το γεγονός της γενοκτονίας. Αναμασούσατε επιχειρήματα και θέσεις που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι Κεμαλιστές. Προσβάλλατε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού. Προβαίνετε σε ευθεία προσβολή των τριάντα οκτώ βουλευτών που αναλάβαμε τη σχετική πρωτοβουλία αλλά και του Ελληνικού κοινοβουλίου που ομόφωνα αναγνώρισε τη γενοκτονία.

κ. Υπουργέ. Επειδή η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ιστορικό γεγονός αναμφισβήτητο. Επειδή ένα διεθνές ζήτημα, όπως η γενοκτονία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επειδή η ανιστόρητες θέσεις σας χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα από την Τούρκικη πλευρά. Επειδή δεν μπορεί αυτές οι αντεθνικές θέσεις να εκφέρονται από Έλληνα υπουργό και μάλιστα από υπουργό παιδείας. Επειδή παρά την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία των προσφυγικών σωματίων και όχι μόνο, εσείς δεν έχετε ανακαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Ζητούμε: Να λάβετε, άμεσα, δημόσια θέση επί του ζητήματος της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδης.