Επιστολή απέστειλε το διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς τον υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη με κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το εάν εμμένει στις απόψεις του για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και εν γένει της Ανατολής».  

Επίσης του ζητά να γνωρίσει στον ποντιακό ελληνισμό «τις θέσεις του Υπουργού Παιδείας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και της πρόσφατης αφαίρεσης από την εξεταστέα και διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», του μοναδικού κεφαλαίου στα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η επιστολή

Στην επιστολή της ΠΟΕ που την υπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης και η γενική γραμματέας Γεωργία Κυριακίδου, αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ. Επί τη ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων σας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε το από 20-8-2014 άρθρο σας με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και Γενοκτονία» που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» και προσφάτως αναδημοσιεύεται από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο εν λόγω άρθρο διατυπώνετε κρίσεις σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και εν γένει της Ανατολής και τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν, κατά την άποψη σας, στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Βουλή των Ελλήνων. Ειλικρινά ζητούμε από εσάς να μας γνωρίσετε αν εμμένετε σε αυτές σας τις απόψεις, καθώς το σύνολο του Ποντιακού και προσφυγικού Ελληνισμού θα ήθελε να γνωρίζει τις θέσεις του Υπουργού Παιδείας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και της πρόσφατης αφαίρεσης από την εξεταστέα και διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», του μοναδικού κεφαλαίου στα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αναφορικά δε με το άρθρο σας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν «η ικανοποίηση των ισχυρών πολιτικών στερεοτύπων μιας μερίδας του ποντιακού στοιχείου», «η εθνικιστική δημαγωγία» και «οι σκοπιμότητες» είναι αυτές που υπαγόρευσαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας από ξένα κοινοβούλια (εθνικά ή τοπικά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, το ψήφισμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (Έρεβαν 2015) και τόσων άλλων διεθνών φορέων και οργανισμών.  Όσον αφορά την κρίση σας για τον όρο Γενοκτονία και το τι αυτός περιλαμβάνει θα θέλαμε να σας παραπέμψουμε στον ίδιο τον εμπνευστή του νομικού όρου Γενοκτονία Raphael Lemkin, ο οποίος ξεκάθαρα εντάσσει σε αυτόν και τους Έλληνες της Ανατολής. Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής μας ξεπερνά όλους καθώς είναι υπόθεση οικουμενική, πανανθρώπινη και δεν προσφέρεται για χρήση στο πολιτικό - ιδεολογικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ «αριστεράς και δεξιάς» ούτε μπορεί ποτέ να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες χωρίς συνέπειες. Αναμένουμε την απάντηση σας και διατελούμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή διαφώτιση θα επιθυμούσατε να λάβετε επί του ζητήματος της Γενοκτονίας», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΕ.