Με μεγάλη συμμετοχή Ποντίων, αλλά και των υπολοίπων συνελλήνων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργανώθηκαν ή υποστηρίχθηκαν φέτος από την Ένωση Ποντίων Ελβετίας.

Για πρώτη φορά φέτος η Ένωση, προχώρησε σε κοινή εκδήλωση - διαδήλωση με τις κοινότητες των Αρμενίων και Ασσυρίων στις 24 Απριλίου 2015 στη Βέρνη με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας τωνχριστιανικών πληθυσμών από το ελβετικό κοινοβούλιο, αλλά και την παύσητων διώξεων Χριστιανικών και Κουρδικών κοινοτήτων στην Συρία.

 

Η κεντρική εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου του συλλόγου «πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην Ζυρίχη, με την τιμητική για την Ένωση και την ποντιακή κοινότητα, παρουσία και συμμετοχή του Πρέσβη της Ελλάδος Χαράλαμπου Μάνεση). Σημαντικές όμως ήταν οι ομιλίες, που για πρώτη φορά έγιναν στην Λωζάννη με πρωτοβουλία της Δρ. Καλλιόπης Ιωαννίδου και την στήριξη του τοπικού συλλόγου Ελλήνων, στο St. Gallen από τον Παύλο Παυλίδη, αλλά και στην Βασιλεία από τον Δρ. Αλέξανδρο Χριστοφορίδη. Φρονούμε πως οι αντίδρασεις που σταχυολόγησεο ομιλητήςαπό το ακροατήριο της εκδήλωσης στην Βασιλεία έχουν μεγάλη σημασία, διότι στην Βασιλεία τα μέλη της Ποντιακής κοινότητας είναι ελάχιστα».

ELBETIA.Poster19 Maiou3

 

Και μάλιστα οι εκφράσεις που ακούστηκαν ήταν πολύ σημαντικές, όπως: «Εσείς οι Πόντιοι δεν το βάζετε κάτω, προσπαθείτε να κρατήσετε την μνήμη ζωντανή, μπράβο σας». «Καλή η προσπάθεια πού κάνετε, αλλά θα έπρεπε το κράτος να βρίσκεται δίπλα σας». «Δεν ήξερα ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός είχε τόσους νεκρούς. Το άκουσα πρώτη φορά σήμερα».«Οι Αρμένιοι δούλεψαν καλύτερα από σας. Αλλά εάν συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι θα τους φθάσετε και θα τους ξεπεράσετε».«Εάν προσθέσουμε στους νεκρούς των Ποντίων, τους νεκρούς Μικρασιάτες είναι μια μεγάλη γενοκτονία του Ελληνισμού. Ντροπή πού μερικοί Έλληνες κυβερνώντες σιωπούν».«Ζεις τόσο καιρό στην Βασιλεία. Γιατί δεν μας μίλησες πιο μπροστά για την γενοκτονία των Ποντίων;».

ELBETIA.Poster 19 Maiou2

Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας με ανακοίνωσή της επίσης, χαιρετίζει τις πρόσφατες αναγνωρήσεις της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από μεταξύ άλλων τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Ολλανδίας, την δήλωση του Προέδρου της Γερμανίας κ. Gauck,αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, έστω και 100 χρόνια μετά την απαρχή της Γενοκτονίας. Όμως, εμείς, οι απόγονοι των προσφύγων και συγγενείς των γενοκτημένων, δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειες μας μέχρι η Τουρκία να αναγνωρίσει και καταδικάσει το σκοτεινό της παρελθόν.Λαός χωρίς σεβασμό στην ιστορία του δεν έχει μέλλον».