Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναού Της Του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων στη μνημείο των προμάχων του ποντιακού ελληνισμού, στο κηπάριο της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε επισήμως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου.

 

Επιμνημόσυνη δέηση

Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετά τη θεία λειτουργία έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γεοκτονίας. Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε πως 353.000 θύματα, Έλληνες του Πόντου, περιμένουν δικαίωση και πως είναι για όλους μας ημέρα ευθύνης και καθήκοντος. Στον αγώνα που δίνει ο ποντιακός ελληνισμός, είπε, όλοι πρέπει να σταθούμε δίπλα τους για να πετύχουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στόχος μας όμως  δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά μία ειλικρινής συγνώμη, επισήμανε και ζήτησε να καταλάβουν οι Τούρκοι γείτονές μας ότι για να πορευθούμε μαζί στο μέλλον, πρέπει να αναγνωρίσουν τις Γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων.

PERIFEREIA.K.M.GENOKTONIA.24.5.20153

 

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στεφάνι στο μνημείο των

προμάχων του Ποντιακού Ελληνισμού, του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου

κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου 

 

Και κατέληξε πως η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα τιμούν πάντοτε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρθηκε δε στην παρουσία του το 2010 όταν ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους τυχερούς στην πρώτη πατριαρχική θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον όρος Μελά στον Πόντο.

Στους Προμάχους του ελληνισμού

PERIFEREIA.K.M.GENOKTONIA.24.5.20154

 

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του προέδρου της

στεφάνι κατέθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ελένη Βασιλειάδου

 

Μετά την επιμνημόσυνη δέση, επίσημοι αλλά και απλοί πολίτες κατευθύνθηκαν προς το κηπάριο της οδού Ερμού, στο μνημείο των Προμάχων του ποντιακού ελληνισμού, στο άγαλμα του Πόντιου παπά και δασκάλου, ενώ άγημα του στρατού παιάνιζε εμβατήρια.

PERIFEREIA.K.M.GENOKTONIA.24.5.20155

 

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων 

Χριστίνα Σαχινίδου καταθέτει στεφάνι

 

Στεφάνια ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, καττέθεσαν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Τεκτονίδου, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήττας, ο στρατηγός του Γ’ Σώματος Στρατού, ο εκπρόσωπος της Επιθεώρησης Κεντρικής Μακεδονίας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με την Ελένη Βασιλειάδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου εκ μέρους του προέδρους, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων Σέργιος Καλπαζίδης, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ιφιγένεια Πανίδου, ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του Κολεγίου Ανατόλια, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Μ. Κονταξιάν, αλλά και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων. 

 

Η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ιφιγένεια Πανίδου καταθέτει

στεφάνι στο μνημείο των Προμάχων του Ποντιακού Ελληνισμού

PERIFEREIA.K.M.GENOKTONIA.24.5.20151