Εκδηλώσεις μνήμης για να τιμηθεί η Γενοκτονία των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στην Στουτγάρδη της Γερμανίας για μία ακόμη φορά με πρωτοβουλία ποντιακών συλλόγων.
Η συγκέντρωση και πορεία μνήμης έχει καταστεί πλέον θεσμός, ως «Πορεία Ζωής» από τους ποντιακούς συλλόγους της Βάδης Βυδεμβέργης τον μήνα Μάι στην πόλη της Στουτγάρδης και έγινε το Σάββατο 16 Μαΐου 2015.
Κι όπως ανέφεραν οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, η Ελένη Σιδηροπούλου και Ιωάννης Μωυσίδης, οφείλουμε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που λάβατε μέρος στην«πορεία ζωής», τιμώντας με την παρουσία σας τους«άταφους»νεκρούς μας, Έλληνες τουΠόντου, Έλληνες τηςΘράκης, Έλληνες τηςΙωνίας. Καταθέσατε έναγαρύφαλλοείς μνήμην αυτών πουδολοφονήθηκαν, σφαγιάστηκαν, εκτελέστηκαναπό τηνφασιστικήμάστιγα των Νεότουρκων και των Κεμαλικών. Όλοιεσείς. Όλοιεμείς, δηλώσαμε με την παρουσία μας το δικαίωμα στην μνήμη αλλά και στην διεκδίκηση της αναγνώρισης του μεγάλου εγκλήματος της Γενοκτονίας των353.000νεκρών μας».
Όσοι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των ποντιακών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην Wilhelmsplatz μπροστά από τα γραφεία της SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στο οποίο υπήρξε Καγκελάριος ο Βίλυ Μπράντ (Willy Brandt). Και η προσέλευση του κόσμου ήταν μαζική, έχοντας τις αγκαλιές τους γεμάτες με γαρύφαλλα, συνθήματα γραμμένα σε πανό, και πλακάτ στα γερμανικά, ελληνικά και στα τουρκικά, όπως: Το πανό της Αιμοδοσίας με σύνθημα «Εμείς είμαστε με την ζωή». Δίνουμε αίμα για να μετατρέψουμε μια ημέρα ΜΝΗΜΗΣ – ΔΙΩΞΕΩΝ - ΣΦΑΓΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ σε ημέρα προσφοράς – ελπίδας - και ζωής, για τους συνανθρώπους μας.
Η πορεία
Στη διάρκεια της πορείας οι λυράρηδες των ποντιακών συλλόγων, έπαιζαν σκοπούς που άρμοζαν στην ημέρα μνήμης η λυράρης Ελένη Κυριακίδου, ο Μπάμπης Θεοδωρίδης, ο Ιωάννης Αντωνιάδης, και ο Χάρης Παπαδόπουλος, προπορεύονταν της πορείας και αμέσως μετά ακολουθούσαν με τα στεφάνια ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου του Echingen Μελέτιος Πολατσίδης και ο Ethem Kavvali από τον σύλλογο «κατά των Γενοκτονιών» της Φρανκφούρτης, η Ελένη Ταγκαλίδου πρώην πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Στουτγάρδης.
Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό με σύνθημα «ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ» το οποίο κρατούσαν ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης, ο καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, o διανοούμενος Ali Ertem, o βουλευτής των πρασίνων του κοινοβουλίου της Βάδης Βυδεμβέργης Jörg Matthias Fritz, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Αναστάσιος Σιδηρόπουλος και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Νίκος Κεσίδης.
H πορεία συνεχίστηκε στην κεντρική οδό Eberhard και κατευθύνθηκε στο μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο «σε όλα τα θύματα του Ναζισμού» και κοσμεί με την παρουσία του την Stauffenbergplatz Στουτγάρδης. Μετά την πορεία ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους των ποντιακών συλλόγων της Βάδης - Βυδεμβέργης το στεφάνι κατέθεσαν ο καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης μαζί με την μικρή Ελένη Πολατσίδου. Επίσης στεφάνι κατέθεσαν, η αντιπροσωπεία του συλλόγου «Κατά των Γενοκτονιών», με έδρα την Φρανκφούρτη στην οποία προεδρεύει ο μεγάλος δημοκράτης Αλί Ερτέμ, ο οποίος όπου και να βρίσκεται απαιτεί από την Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των αυτοχθόνων λαών της Μικράς Ασίας, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθως στεφάνια και ένα γαρίφαλο στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας κατέθεσε πλήθος Ποντίων.
Παρουσίαση ντοκουμέντων της Γενοκτονίας
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, της «πορείας ζωής» μέσα σε μια πολύ όμορφη και ζεστή αίθουσα έγινε η παρουσίαση του ενός τόμου των ντοκουμέντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Γερμανικά από τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Τούρκος διανοούμενος Ali Ertem από τους συλλόγους της Βάδης Βυδεμβέργης για τον μεγάλο του αγώνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμων Μιχάλης Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ali Ertem τόνισε τα εξής: «Οι Πόντιοι της Τραπεζούντας, της Κερασούντας, της Αμισού, της Τριπόλεως σήμερα, η κοινωνία πολιτών αυτών των ιστορικών πόλεων οφείλουν να δώσουν το όνομα του Αλή Ερτέμ σε έναν από τους κεντρικούς τους δρόμους. Δεν μπορούν οι δρόμοι αυτών των πόλεων να φέρουν ονόματα εγκληματιών όπως ο Τοπάλ Οσμάν, ο Κεμάλ, ο Ταλαάτ».