Με εκδηλώσεις μνήμης που θα αρχίσουν το Σάββατο και θα κορυφωθούν την Τρίτη 19 Μαΐου με δύο μεγάλες πανελλαδικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τιμάται η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το Σάββατο στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα στηθούν ενημερωτικά περίπτερα της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ και θα μοιραστεί υλικό για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία μνήμης με γενικό τίτλο «τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», με αφετηρία την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τερματισμό την πλατεία Αγίας Σοφίας. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 697695421.

Την Τρίτη 19 Μαΐου ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στις 18.30 το απόγευμα θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στις 19.00 από την κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης και ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αμερικανό πολιτικό, Σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ Πίτερ Κουτουτζιάν (PeterKoutoujian) και θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

POE.PODHLATODROMIA

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα το Σάββατο στο Σύνταγμα θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια από τα ενημερωτικά περίπτερα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ όπου και με οπτικοακουστικά μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη. Επίσης στις 22.00 στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρξει πολιτιστικό αφιέρωμα με θέμα «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες: Τρεις πολιτισμοί, δώρο στην ανθρωπότητα».

Την Κυριακή στις 11 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Κοραή στον Πειραιά και κατάληξη την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη πραγματοποιείται ποδηλατοδρομία μνήμης, στην οποία θα συμμετέχει και η Ένωσης Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων «Χομενετμέν».

Την Δευτέρα 18 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει Ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο.

Την Τρίτη 19 Μαΐου στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει η κεντρική εκδήλωση μνήμης. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους ενδεδυμένους με την φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Στη συνέχεια θα γίνει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμός της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και ομιλία του αντιπροέδρου της Αρμενικής Βουλής Εντουάρντ Σαμαρζάνοφ (EduardSharmazanov). Στη συνέχεια στις 19.45 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στις 20.00 θα γίνει πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος

Την Κυριακή 24 Μαΐου

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στις 8 το πρωί θα γίνει η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στις 10.30 το πρωί θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας 67), στις 11 το πρωί ομιλία από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Γιώργο Παρχαρίδη, στις 12 κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στις 19.30 επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.