Στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων που έγιναν στο Σικάγο στις 24 Απριλίου 2015 πήρε μέρος και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο του Σικάγου, στο Ντέιλι Σέντερ, και άρχισαν στις 11 το πρωί ο τελετάρχης Τζον Ντέιβις, μέλος του Κέντρου, μετά την σημαντική εισαγωγή που έκανε σχετικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, παρουσίασε τους παριστάμενους επισήμους και πολιτικούς.

Ο Έντι Ζεμενίδης, διευθυντής της πολιτικής οργάνωσης HALC (HellenicAmericanLeadershipCouncil), αντιπροσώπευσε τον ελληνισμό της πολιτείας του Ιλλινόις και μίλησε για την συνεργασία των Αρμενίων και των Ελλήνων στην Ουάσινγκτον. Οι επόμενοι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη Γενοκτονία όλων των Χριστιανών, ο δε Congresman Ρόμπερτ Ντόουλ, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να πάψει να υποκύπτει στις πιέσεις της Τουρκίας και να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου, και να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

SIKAGO.ARMENIOI.PONTIOI.24.4.2015.GM3

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία και συλλαλητήριο μέχρι το Τουρκικό Προξενείο. Η παρουσία των παρισταμένων ήταν πολύ δυναμική, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 πολίτες. Στο τουρκικό Προξενείο υπήρχαν περί τους 40 περίπου Τούρκους που όπως κάθε χρόνο, αρνούνται τη γενοκτονία, αφού  αμφισβητούν τον αριθμό των θυμάτων της γενοκτονίας  και τους θεωρούν απλά ότι ήταν θύματα πολέμου.

SIKAGO.ARMENIOI.PONTIOI.24.4.2015.GM5

Η πορεία έληξε στις 2 το μεσημέρι όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, όπως φάνηκε από τις διαθέσεις της Τουρκίας, οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν και στο μέλλον έως ότου η Τουρκία αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε σε βάρος των Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας και των Ασσυρίων - Αραμαίων.