Ως εξαιρετικά ιστορική για τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, την «23.4.2015, ημέρα δημόσιας και επίσημης αναφοράς στο γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δια στόματος του Γιοακίμ Γκάουκ, προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από τα γεγονότα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού στο Βερολίνο, έδωσαν την ευκαιρία στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, να αποδεχθεί την ιστορική πραγματικότητα και να ορίσει στις 23.4.2015, την έναρξη ενός πολιτικού και ακαδημαϊκού διαλόγου, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα και οριστικά στη δικαίωση της συλλογικής Μνήμης.

Η ΟΣΕΠΕ θα συνεχίσει τους συντεταγμένους της αγώνες, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των ΜΜΕ, των θεσμών και κάθε αρχής στη Γερμανία για τους συμβολισμούς και την πολιτική διάσταση της ιστορικής αλήθειας. Η Ημέρα που η γερμανική βουλή θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι κοντά. Παραμένουμε στο Ορύγματα».