Η Γερμανία, με τη φωνή του προέδρου της Γιοάχιμ Γκάουκ, αναγνώρισε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 για πρώτη φορά, τη «γενοκτονία» των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα αλλά και τη «συνυπευθυνότητα» του Βερολίνου στο έγκλημα αυτό.

Η χρησιμοποίηση του όρου Γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γκάουκ χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», τον οποίο απέρριπτε για πολλά χρόνια το Βερολίνο, σε μια ομιλία του σε θρησκευτική τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επισήμως τον όρο αυτό, τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία αν και έχει αναγνωριστεί από περίπου είκοσι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ρωσία.

Ο Γερμανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «μια συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη γενοκτονία των Αρμενίων».

Με την αναγνώριση της γενοκτονίας, το Βερολίνο διακινδυνεύει ωστόσο να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, έναν σημαντικό σύμμαχο της χώρας. Σήμερα η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό, που ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.