Συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα πραγματοποίησαν οι απόγονοι της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα που είχαν ως θύματα 1.500.00 εκατομμύριο Αρμενίους Οθωμανούς υπηκόους.

Στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας, για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας Αρμένικες σημαίες, πανό και πλακάτ, ξεκίνησαν πορεία προς το Τούρκικο Προξενείο.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω των οδών Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου αλλά, όταν πλησίασαν προς το κτίριο του Τουρκικού Προξενείου, δυνάμεις της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν να προχωρήσουν. Παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην Αθήνα

Με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Νέα Σμύρνη Αττικής και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 100ης επετείου από την γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως επισήμανε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή, σήμερα τιμάμε τους 1.500.000 νεκρούς μας και ενδυναμώνουμε τον αγώνα του για εθνική δικαίωση και αναγνώριση «της μαύρης αυτής σελίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας» από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Από την πλατεία Συντάγματος η πορεία ξεκίνησε στις 6.30 με επικεφαλής μια τεράστια Αρμενική σημαία που κρατούσαν παιδιά της προ-νεολαίας (ηλικίας 7 - 12 ετών) τα οποία νωρίτερα άφησαν ελεύθερα στον ουρανό 100 κόκκινα μπαλόνια. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν από την Β. Σοφίας προς Ρηγίλλης (Β. Γεωργίου στεγάζεται η τουρκική πρεσβεία) και διερχόμενοι εμπρός από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν (Βασ. Σοφίας) φώναξαν «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία».

Με συνθήματα όπως «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «θυμάμαι και διεκδικώ», αλλά και με το «Αρμένιοι, Πόντιοι, Κύπριοι - Δεν ξεχνώ - Κοινός αγώνας - Κοινός εχθρός» το οποίο ενδυναμώθηκε από τις αντίστοιχες κοινότητες που συμμετείχαν στην πορεία, εκφράστηκαν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή Β. Σοφίας και Ρηγίλλης παρεμπόδισαν την συνέχιση της πορείας με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά μέχρι να επιτραπεί η επίδοση του ψηφίσματος στην πρεσβεία.

Ψήφισμα

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Το τουρκικό κράτος πιστό στην τακτική των προκατόχων του και εκμεταλλευόμενο την κρίση στην Συρία στρέφεται ξανά κατά των αρμενίων. Διευκολύνει τη διέλευση εξτρεμιστών από το έδαφός της προς τη συριακή μεθόριο, με σκοπό να πλήξουν Αρμενίους αμάχους, ναούς, και νεκροταφεία στα αρμενικά χωριά του Κεσάμπ, καταστρέφοντας κάθε ίχνος των εκτοπισμένων αρμένιων το 1915.

Ζητούν από την Τουρκία:

- Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.

- Την επιστροφή των παράνομα κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.

- Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.

Επίσης, να μεταβάλλει τη στάση: σταματώντας την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και συμβάλλοντας στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ορεινού Καραμπάγ.