Σε μία χώρα όπου ζουν εκατομμύρια Τούρκοι μετανάστες και μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση υπολόγιζε το πολιτικό κόστος, φαίνεται πως υπαναχωρεί και ανακοίνωσε πως θα  χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν από εκατό χρόνια, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών.

Με την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης, η Γερμανία εντάσσεται στην ομάδα των χωρών και των θεσμών που περιλαμβάνουν τη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον πάπα Φραγκίσκο στη χρησιμοποίηση του όρου που καταγγέλλει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο που την ορίζει ως παράδειγμα γενοκτονίας.

Να επισημάνουμε πως η Γερμανία είχε αντισταθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα μακρόν στο να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» αν και η Γαλλία και άλλα κράτη τον χρησιμοποιούν. Όμως η κυβέρνηση συνασπισμού δέχθηκε πιέσεις από βουλευτές που ανήκουν στα ίδια τα κόμματα που τον απαρτίζουν οι οποίοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη σε ένα ψήφισμα.

Όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, «η κυβέρνηση στηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος… στο οποίο η τύχη των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμεύει ως παράδειγμα στην ιστορία μαζικών δολοφονιών, εθνοκαθάρσεων, εκτοπίσεων και, ναι, των γενοκτονιών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα». Μέχρι τώρα η Τουρκία αρνείται πως οι δολοφονίες Αρμενίων, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου, Ασσυρίων και Αραμαίων, συνιστούν γενοκτονία. Υποστηρίζει πως δεν υπήρξε οργανωμένη εκστρατεία για την εξόντωση των Αρμενίων και καμία απόδειξη ότι δόθηκαν τέτοιες εντολές από τις οθωμανικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, σε μία συνέντευξη που έδωσε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι ARD TV, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια πως αποφεύγεται για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. «Η ευθύνη δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σε έναν μόνο όρο», είπε. Βουλευτές της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών συμμάχων τους επέβαλαν την αλλαγή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων και αναλυτιών η απροθυμία μέχρι τώρα της Γερμανίας, μιας χώρας που αγωνίζεται να συμβιβαστεί με το Ολοκαύτωμα για το οποίο ήταν υπεύθυνη, οφειλόταν στους φόβους ότι θα ενοχληθεί η Τουρκία και τα 3,5 εκατομμύρια Γερμανών τουρκικής καταγωγής ή Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει τη λέξη λόγω ανησυχιών για τις σφαγές των Χερέρο που διέπραξαν το 1904 και το 1905 γερμανικά στρατεύματα στη σημερινή Ναμίμπια και θα μπορούσε επίσης να αποκληθεί γενοκτονία – οδηγώντας σε αιτήματα για επανορθώσεις.