Μία ιστορική ημέρα για τον ελληνισμό της Ανατολής αποτελεί η σημερινή γιατί μετά από μεγάλους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και των Αρμενίων της Διασποράς, το Εθνικό Κοινοβούλιο των Αρμενίων ψήφισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων και Ασσυρίων που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους, μεταξύ 1915 και 1923.

Είναι γνωστό, πως η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από τους Τούρκους, στοίχισε τη ζωή 750.000 Ασσυρίων, 500.000 Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων.

Το νομοσχέδιο, που προωθήθηκε στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Αρμενίας από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πήρε  117 θετικές ψήφους, 14 αποχές και καμία αρνητική ψήφο.

Ο επίσημος τίτλος του νομοσχεδίου είναι ο ακόλουθος«Σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων, που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς μεταξύ των ετών 1915-1923».

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από τους: Eduard Sharmazanov, Armen Rustamyan, Hovhannes Sahakyan, Edmon Marukyan, Arpine Hovhannisyan, Tevan Poghosyan, Gurgen Arsenyan, Heghine Bisharyan, Alexander Arzumanyan, Vahram Baghdasaryan, Hermine Naghdalyan, Margarit Yesayan, Lyudmila Sargsyan.

Ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, από το Εθνικό Κοινοβούλιο που υπήρξε και από τους πρωτεργάτες της προώθησής του, με ελληνική καταγωγή ο ίδιος τόνισε σχετικά: Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το ψήφισμα αυτό επειδή το Κοινοβούλιο υιοθετεί τέτοια ψηφίσματα σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις. Σε αυτό το πνεύμα προωθώντας το προσχέδιο ως διακήρυξη καταδίκης δείχνουμε στους Έλληνες και Ασσύριους και στη Διεθνή κοινότητα ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αρμενίας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσδίδουν σπουδαιότητα στην καταδίκη της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στους Έλληνες και Ασσύριους.

Ο Διευθυντής του κέντρου ερευνών για την Ασσυριακή Γενοκτονία Σαμπρί Ατμάν δήλωσε σχετικά: Η συστηματική Γενοκτονία του Οθωμανικού κράτους και των Κούρδων συμμάχων τους που διαπράχθηκε εναντίον των Ασσυρίων, Αρμενίων και Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου δεν αποτελεί πλέον κέρδος για την Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αποτελεί κέρδος. Χαιρετίζουμε τη Δημοκρατία της Αρμενίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων. Αυτό μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να αναγνωριστεί διεθνώς. Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει τη θέση της μεταξύ των πολιτισμένων κρατών του κόσμου αν δεν αναλάβει πλήρως της ευθύνη του τρομερού εγκλήματος. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη νοοτροπία της άρνησης και θα πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι οι απόγονοι των επιζησάντων των "ξεχασμένων" γενοκτονιών δεν θα σταματήσουν ποτέ να απαιτούν αναγνώριση. Παρότι η Αρμενική γενοκτονία είναι ευρύτερα αναγνωρισμένη, η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων είναι λιγότερα γνωστές. Αυτές δεν μπορούν να διαχωριστούν από την Αρμενική γιατί διαπράχθηκαν την ίδια περίοδο.

Η γενοκτονία Ελλήνων Αρμενίων και Ασσυρίων είναι μία και είναι ίδια. Ήταν εναντίον των Χριστιανών. Οι Ασσύριοι συνεργάστηκαν με τους Έλληνες και τους Αρμένιους για να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Συνομποσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Γιώργος Παρχαρίδης και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Αντωνιάδης αναφέρουν: «O Πρόεδρος της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων  Γιώργος Παρχαρίδης και ο Γενικός  Γραμματέας  Γιάννης Αντωνιάδης καθώς και ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης θα παραστούν μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαργκζιάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας του ενάμιση εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Τούρκους που φέτος συμπληρώνουν 100 χρόνια από το φρικτό αυτό έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα.  Οι καλές σχέσεις και η αγαστή συνεργασία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και όλων των Ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού του Εξωτερικού, με το αδελφό Έθνος των Αρμενίων και των οργανώσεων του, οδήγησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής, από το Αρμενικό Κοινοβούλιο. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της Αρμενίας που δικαιώνει τους διαρκείς αγώνες των λαών μας, Ελληνικού και Αρμενικού. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί οι κόποι κι οι προσπάθειες μας των τελευταίων ετών οδήγησαν στην πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην τεράστια απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Το οφείλουμε στους γενοκτονημένους Έλληνες και στην ιστορία μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές. Ο αγώνας συνεχίζεται».