Με συμμετοχή πολιτών, αλλά και μελών και φίλων της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας έγιναν οι εκδηλώσεις μνήμης, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, οι εδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων στην πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με μεγάλη συμμετοχή και σε συγκινησιακό κλίμα, με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στην Κέρκυρα και στη συνέχεια ομιλία που έγινε από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας Γιώργο Αμοιρίδη, στην αίθουσα της Λέσχης.

Ο Γιώργος Αμοιρίδης

EFXINOS.LESXI.KERKYRAS.AMORIRIDIS.GIORGS.22.5.2016

Ο Γιώργος Αμοιρίδης, ανέπτυξε το θέμα: «Γενοκτονία – Ξεριζωμός και η συνέχεια στον Ελλαδικό χώρο» και παρουσίασε αναλυτικά τα γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και παρουσίασε γεγονότα μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για την συμπεριφορά του επίσημου ελληνικού Κράτους, των γηγενών κατοίκων προς τους πρόσφυγες, αλλά και για την γενική  αντιμετώπιση  της Γενοκτονίας από το 1994 έως σήμερα.

Όπως είπε ο Γιώργος Αμοιρίδης, «κατά τον  Θ. Μαλκίδη, ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία δεν σημειώθηκαν τρία μαζικά εγκλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και από τους ίδιους θύτες. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, υπέστησαν Γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, οι οποίοι δολοφόνησαν, βίασαν, εξανδραπόδισαν και τελικώς εκδίωξαν από τις εστίες τους, τους ιστορικούς αυτόχθονες λαούς, λεηλατώντας και καταστρέφοντας, ταυτοχρόνως, τον πολιτισμό τους.

Μέσα όμως στη Γενοκτονία των Ελλήνων και των άλλων λαών που δολοφονήθηκαν από το φασισμό και το ρατσισμό των δασκάλων του Χίτλερ, Ενβέρ, Ταλαάτ, Τζεμάλ, Κεμάλ πασά, Τοπάλ Οσμάν, υπήρξε και μία παράλληλη μαζική δολοφονία που στοιχειοθετεί στην ουσία και στο πνεύμα της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας και του διεθνούς δικαίου, το μαζικό έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό.

Το πρώτο κύμα Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα ήρθε το1919 - 1920. Ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο κύμα το1922, μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Το 1924 με την έναρξη της ανταλλαγής των πληθυσμών, ως απόρροια της συνθήκης της Λωζάννης (1923), θα αρχίσει η ολοκλήρωση της μετακίνησης. Στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου, του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, του Καραμπουρνού στη Θεσσαλονίκη, στο Βίδο, γνωστό και ως «νησί του θανάτου» στην Κέρκυρα και άλλού θα επαναληφθούν οι σκηνές του 1920. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα χάσουν τη ζωή τους στον προθάλαμο της «μητέρας-πατρίδας». 

EFXINOS.LESXI.KERKYRAS.22.5.20161

Μελετώντας τα Εθνικά Αρχεία της Τουρκίας, Ο Σαΐτ Τσετίνογλου, που μιλά ανοιχτά για Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων, καταδικάζοντας τα εγκλήματα των Νεοτούρκων και των κεμαλιστών, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία, στη Θεσσαλονίκη. καταγράφει την αληθινή Ιστορία, όπως μάλλον ποτέ δεν θα την παραδεχτεί η γειτονική χώρα. Αναδεικνύει την πολιτική ευθύνη ιδεολογιών που αναπτύχθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα μέσα στην πατρίδα του, δείχνει με το δάχτυλο συμμάχους που συνέργησαν στο έγκλημα και προβάλλει στις εργασίες του μια παράμετρο που ελάχιστα έχει μελετηθεί: αυτήν της λεηλασίας των περιουσιών όλων των πληθυσμών που εκδιώχτηκαν από τα τότε οθωμανικά εδάφη.

Έχοντας «ξεφορτωθεί» Αρμένιους, Έλληνες του Πόντου και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας, Ασσυρίους κ.ά., η νέα τουρκική δημοκρατία πλούτισε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο συνολικός αριθμός των Ποντίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα υπολογίζεται σε  400.000 άτομα.

2016

Από τις 14-2 κάθε μέρα έως τις 19-2 κάθε τρέχοντος έτους το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί τις σχολικές μονάδες να αφιερώσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, δύο διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για  την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στις 19 Μαΐου δεν ανακοινώθηκε τίποτα για την Γενοτκονία των Ποντίων. Έχετε να πείτε τίποτα; 

Θα μου πείτε εδώ από χείλη υπουργών λέχθηκε συνωστισμός και εθνοκάθαρση και αφαιρέθηκε η ύλη για την Γενοκτονία από τα βιβλία του Λυκείου τι άλλο θα δουν τα μάτια μας θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας.

Κι όμως παρά το ότι τράβηξαν κατάφεραν να κάνουν κράτος την Ελλάδα να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας και να τα μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές που συνεχίζουμε πια στα χνάρια των προγόνων μας.