Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο «Μνημείο Γενοκτονίας» στο χωριό Ακρίτας Κιλκίς, πραγματοποίηθηκε στο χώρο όπου τοποθετήθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το μνημείο για να θυμούνται όλοι τον μαρτυρικό θάνατο 353.000 αθώων θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού.
Στην εκδήλωση μνήμης παρέστη αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Αποστολίδη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Κιλκίς και κατοίκων της ακριτικής περιοχής.
Την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας που ανεγέρθηκε το 2008 με δαπάνες της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης επι προεδρίας του Κωσταντίνου Γαβρίδη, τέλεσε ο ιερέας του χωριού πατέρας Θεόδωρος.
Στην αρχή της εκδήλωσης μνήμης, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολίδη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Κιλκίς Κωνσταντίνο Παπακώστα και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ακρίτα Κωνσταντίνο Παραστατίδη.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1916 – 1922, και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση τόσο ως χάρα, όσο και ως λαός, μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι και περίεργοι, ενώ οι «γείτονές» μας, πάντοτε διεκδικητικοί και απειλητικοί».
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης με τη διανομή κολλύβων που φρόντισαν να ετοιμάσουν οι κυρίες της εκκλησιατικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου για τα 353.000 αθώα θύματα που παρέμειναν άταφοι στα βουνά και τις βουνοκορφές της αλησμόνητης πατρίδας του Ευξείνου Πόντου.
Στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο στο χωριό Ακρίτας Κιλκίς, παραβρέθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Ανθόπουλος υπεύθυνος νεολαίας, ο Γιώργος Δημητριάδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Παναγιώτης Ακριτίδης πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Καραβέλας, επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου από διάφορες θέσεις, η Ελένη Τριανταφυλλίδου, πρώην γραμματειακή υπάλληλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκας, της οποία η παρουσία ήταν καθοριστική για να στηθεί το Μνημείο Γενοκτονίας στον Ακρίτα Κιλκίς και δεκάδες κάτοικοι του χωριού.