Το δυναμικό «παρών» έδωσε και φέτος στην Πλατεία Συντάγματος, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), επιτελώντας τον πρώτιστο καταστατικό σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής - Πόντου, Ιωνίας και Ανατολικής Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τη Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφει η πρόεδρος Ελίνα Μυστακίδου, το Ενημερωτικό Περίπτερο της Ένωσης, στήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.

GENOKTONIA.EPONA.PERIPTERA.MAIOS.2024 3

Το διερχόμενο κοινό είχε την ευκαιρία να επιμορφωθεί από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που αφορούν στη Γενοκτονία και την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενόσω εθελοντές βρίσκονταν εκεί αδιάλειπτα, από τις 08:00 έως τα μεσάνυχτα καθημερινά, ώστε να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία του Περιπτέρου και να απαντήσουν σε κάθε πιθανή απορία.

Επίσης, έγινε διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των εθελοντών, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που δημιουργήθηκε, για άλλη μια χρονιά, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ε.Ν.), και ήταν συνεπείς όσον αφορά στα καθήκοντά τους και τις ανάγκες του Περιπτέρου.

GENOKTONIA.EPONA.PERIPTERA.MAIOS.2024 4

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις που περιελάμβαναν: μουσικό - αφηγηματική παράσταση με τίτλο “3 γενιές μετά τη Γενοκτονία”, στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α) και περιέγραφε τη μεταλαμπάδευση της ποντιακής φλόγας ανά τα χρόνια, από γενιά σε γενιά και συνοδευόταν από ένα stand με φωτογραφίες από το project τους “Ανθεί και Φέρει κι άλλο” – το οποίο κοσμούσε το Ενημερωτικό Περίπτερο όλη την εβδομάδα.

Επίσης, μουσικό πρόγραμμα με τους: Γιάννη Ταϊλαχίδη (τραγούδι), Νικόλα Σοφιανίδη (λύρα), Παύλο Φωτιάδη (λαούτο) και Νίκο Κουλαξουζίδη (νταούλι). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η «Στρογγυλή Τράπεζα Νεολαίας» στην οποία διεξήχθη γόνιμος διάλογος με εκπροσώπους της Αρμενικής Νεολαίας αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας και την προώθηση αυτού, ενώ, την αμέσως επόμενη ημέρα, έλαβε χώρα και η «Στρογγυλή Τράπεζα με την Uzay Bulut», συγγραφέα και δημοσιογράφο.

GENOKTONIA.EPONA.PERIPTERA.MAIOS.2024 2

Στην τελευταία, συζητήθηκε το πώς η ίδια ανακάλυψε την ελληνική της καταγωγή, καθώς και η παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Τέλος, παρουσιάστηκε ένα ακόμα μουσικό πρόγραμμα με τους: Φώτη Κοζυράκη (τραγούδι), Σωκράτη Ξαντινίδη (τραγούδι), Γιώργο Ζίνισσα (λύρα), Αλέξανδρο Μιχαηλίδη (λύρα), Νίκο Κουλαξουζίδη (νταούλι) και Ορφέα Κοσμίδη (νταούλι).

Επιπρόσθετα, ύστερα από επικοινωνία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του Εκπαιδευτικού Ομίλου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου - Αλέκος Φασιανός, Φάλυ Παπανικολάου, παρουσιάστηκε στο Περίπτερο της Ένωσης από τους μαθητές το χορογραφημένο - δραματοποιημένο δρώμενο “Ματωμένος Πόντος”.

Συγκεκριμένα, περιελάμβανε τραγούδι για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε ποίηση και μελωδία του Δημήτριου Μπουκόνη, εναρμόνιση, ερμηνεία και πιάνο της Ελευθερίας Μεταξά, καθώς και “Αλίμονο” μοιρολόι για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε ποίηση της Παρθένας Τσοκτουρίδου και σύνθεση και ερμηνεία της Ελευθερίας Μεταξά, μαζί με διάφορα άλλα ποιήματα αναφορικά με τον Πόντο.

GENOKTONIA.EPONA.PERIPTERA.MAIOS.2024 5

Συμπληρωματικά, όπως κάθε χρονιά, στα πλαίσια του «Ξημερώνει η 19η Μαΐου…» πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο άναμμα των κεριών που σχημάτισαν τον αριθμό «353.000», δηλαδή όσα και τα θύματα της Γενοκτονίας, στην Πλατεία Συντάγματος εις μνήμην των αδικοχαμένων αυτών ψυχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, καθόλη τη διάρκεια των Εκδηλώσεων Μνήμης, η Ε.Πο.Ν.Α. συνεργάστηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε., την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας (Π.Ε.Ν.) Νότιας Ελλάδας & Νήσων και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), καθώς, επίσης, και ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις με την Αθήνα έλαβαν χώρα και στη Θεσσαλονίκη.

Ανήμερα της 19ης Μαΐου το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των θυμάτων στη Μητρόπολη και, έπειτα, ακολούθησε η συγκέντρωση μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την παρακολούθηση της αλλαγής φρουράς και της κεντρικής εκδήλωσης της Ομοσπονδίας μας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Θα θέλαμε, ξανά, να ευχαριστήσουμε θερμά την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας, η οποία μας παραχώρησε και φέτος το δικό της Ενημερωτικό Περίπτερο και, χάρη σε αυτή την ευγενική παραχώρηση, μπορέσαμε να είμαστε στο Σύνταγμα και να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το κοινό αναφορικά με το καίριο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων.

Όπως έχουμε ξαναπεί, πιστεύουμε ακράδαντα και διατυπώνουμε ξανά αυτή την πεποίθησή μας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Με σταθερά βήματα και ορθολογισμό θα επιτύχουμε αυτό που προσδοκούμε, όσο και αν διάφοροι κύκλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό αδιαφορούν ή επιδιώκουν το αντίθετο. Συνεχίζουμε σταθερά μέχρι ο αγώνας μας να δικαιωθεί. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα Ενημερωτικά Περίπτερα και τις εκδηλώσεις μνήμης το 2025!