Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες», την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του ΤΥΠΕΤ στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» της πόλης των Βριλησσίων στην Αττική.

Στη αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ 20 περίπου λεπτών με τα τραγικά γεγονότα της εποχής, που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους.

 

VRILISIA.DIMARXOS.MANATOGIANNIS.16.5.2016

 

Στη συνέχεια ο Κώστας Νάβαλης, συντονιστής της εκδήλωσης, εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Σταύρου Πανικίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το λόγο στο δήμαρχο Βριλησσίων Ξένο Μανιατογιάννη, που πρώτος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό.

 

VRILISIA.STERGIOY.16.5.2016

 

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου του γειτονικού Δήμου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου –Καψάλη.

 

VRILISIA.MPATSARAS.16.5.2016

 

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, που εκ μέρους και του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών ζήτησε από τους δύο δημάρχους να πρωτοπορήσουν ανεγείροντας Μνημεία της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής σε κεντρικά σημεία των δύο πόλεων, πράγμα που εκείνοι το αντιμετώπισαν θετικά.

 

VRILISIA.TERZAS.LAZOS.16.5.2016

 

Τελευταίος απηύθυνε χαιρετισμό ο επικεφαλής της Νέας Ποντιακής Σκηνής και γνωστός Πόντιος μαχητής - ηθοποιός Λάζος Τερζάς, που αναφέρθηκε στα σημαντικό πολιτιστικό βάρος που φέρει ο ποντιακός ελληνισμός.

Ο Αντώνης Παυλίδης

 

VRILISIA.PAVLIDIS.ANTONIS.16.5.2016

 

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, με θέμα ομιλίας: «Πολιτιστικό υπόβαθρο και Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».

Στην αρχή έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις σημαντικές ιδιαιτερότητές του που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη γεωγραφική του απομόνωση, εξαιτίας της οποίας  ο ποντιακός ελληνισμός λειτούργησε σαν κιβωτός διατήρησης πανάρχαιων στοιχείων που έρχονται απ’ τα βάθη του χρόνου.

 

VRILISIA.KOSMOS.16.5.2016

 

Ακολούθησε αναφορά στην περίοδο των μεταρρυθμίσεων των μέσων του 19ου αιώνα που προέβλεπαν ισότητα μεταξύ όλων των εθνοτήτων, πράγμα όμως που δεν έγινε αποδεκτό ούτε απ’ το μέσο μουσουλμάνο, ούτε απ’ την οθωμανική ελίτ. Αυτό το στοιχείο όρισε ως υπόβαθρο της Γενοκτονίας, που θα πραγματοποιηθεί μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν υπήρξε αλλαγή φάσης, με την άνοδο των Νεοτούρκων και την έναρξη του 1ου παγκοσμίου πολέμου.

Στη συνέχεια παρουσίασε τεκμήρια αποδεικνύοντας ότι υπήρξε κλιμάκωση των πιέσεων εκ μέρους των Νεοτούρκων, γεγονός που δείχνει οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανών της αυτοκρατορίας. Μετά την ανάλυση του γεωπολιτικού πλαισίου της εποχής, οι ακροατές εντυπωσιάστηκαν απ’ την ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων τεκμηρίων της Γενοκτονίας από μαθητές του ομιλητή στο τμήμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου του Δήμου Πεντέλης, στο οποίο εθελοντικά διδάσκει.

Τέλος έκλεισε τονίζοντας ότι απαιτείται αγώνας ουσίας στο διεθνές πεδίο, πράγμα που προτίθεται να κάνει το νεοϊδρυθέν Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη αναγνώρισης του εγκλήματος απ’ την ίδια την Τουρκία, που θα αποτελέσει λύτρωση για την τουρκική κοινωνία και κυρίως για τη νέα γενιά της.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης Δημήτρης Καρκούλιας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου  Θανάση Ζούτσου, πρόεδροι φορέων της περιοχής, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί και, πλήθος κόσμου.