Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», ξετύλιξε την Ιστορία του Πόντου, στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργάνωσε το Σάββατο 14 Μαίου 2016, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το κτίριο του Συλλόγου. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες, κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες και κεριά, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, αφού διέσχισαν τους δρόμους της πόλης έφτασαν στη πλατεία “19η Μαη” όπου και εκεί τους περίμεναν εκαντοντάδες άτομα.

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 80733

 

Σε συγκινησιακή φορτισμένη ατμόσφαιρα τους υποδέχτηκαν όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη των 353.238 Ελλήνων του Πόντου, που εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους, κατα τα έτη 1916-1923.

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 80735

 

Μπροστά στο μνημείο «Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολοήθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο της πόλης Γ. Καπλάνη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 80736

 

Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια της Εκδήλωσης, έκανε Ιστορική Αφήγηση με αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και μαζί με τα πολυάριθμα τμήματα του Συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια μνήμης, ποιήματα, μοιρολόγια, θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο.

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 80739

 

Καθήλωσαν τους καλεσμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, άγγιξαν τις ψυχές όλων και έφεραν στο νου μας τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ακολούθησε Κατάθεση Στεφάνου, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή.

Και λίγο πριν το Χορό Σέρρα…

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 80737

 

Συγκλόνισε ο Συμπατριώτης και Ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης με την ερμηνεία του, αναφέροντας γεγονότα της Γενοκτονίας του χθες και του σήμερα. Οι πατρίδες χάνονται μόνο όταν τις λησμονούμε και εμείς οι Πόντιοι δε γίνεται, δεν μπορεί να λησμονήσουμε. Η τρισχιλιόχρονη μάνα Γη του Πόντου μένει πάντα εκεί, μια μνήμη μια πληγή.

 

AGIA.VARVARA.GENOKTONIA.14.5.2016.IMG 807310

 

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος Γ. Καπλάνης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ.Ν.Ελλάδας και Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Θ. Ντάβιος, Α. Λεωτσάκος, Π. Πρεντάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Σαββίδης, κ. Κοσμίδου, κ. Βασιλάκος (Επικεφαλής Παράταξης «Όλοι μια γειτονιά»), οι  κ. Πασβαντίδης πρ.Αντινομάρχης Αθήνας, κ. Αθανασιάδης πρ. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Σωπηλιάδης υπ. Περιφέρειας, κ. Κοσμίδης Σκηνοθέτης, κ. Δημόπουλος Ταμίας του Σ.Πο.Σ, κ. Λαλές γλύπτης του Μνημείου, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης, Νίκαιας, Ελευσίνας, Αιγάλεω, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγ. Βαρβάρας και Χορευτικού Ομίλου Ν.Περάμου.