Οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου αγωνίζονται διαχρονικά, με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες δεκαετίες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των αδικοχαμένων 353.000 των Ελλήνων του Πόντου, και παρόλο που έχουμε σύμμαχο τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μια σκοπιμότητα υποβάθμισης του θέματος, είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης, εν όψει των πανελλαδικών εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιεί η ΠΟΕ στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και τους κατοίκων άλλων περιοχών της χώρα μας, να παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις μνήμης την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στις 18.30 με κεντρικό ομιλητή τον Τούρκο ακτιβιστή και ακαδημαϊκό Sait Cetinoglu (Σεΐτ Τσετίνογλου) και στην Αθήνα την ίδια ημέρα και ώρα με ομιλητή των dr. Daniel Feierstein (Ντάνιελ Φειερστέιν), πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.
Ο Χρήστος Τοπαλίδης, τόνισε πως είναι αρνητικό που το υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε από την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου το μοναδικό κεφάλαιο για τον παρευξείνιο ελληνισμό όπου υπήρχε ρητή αναφορά για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τόνισε πως είναι αρνητικό το γεγονός που ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε για εθνοκάθαρση και όχι για γενοκτονία σε ότι αφορά τους Έλληνες του Πόντου, τονίζοντας πως η Ομοσπονδία δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον σημερινό υπουργό Παιδείας, αλλά αυτός με τις δηλώσεις του αυτές κατατάσσεται στους αρνητές της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και κατέληξε πως ουδείς τόλμησε να αγγίξει με τη σοβαρότητα που του πρέπει το θέμα της Γενοκτονίας. Γίναμε μάρτυρες ανήθικης προσβολής απέναντι στη μνήμη των προγόνων μας, γίναμα μάρτυρες άρνησης της γενοκτονίας τους.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Χρήστος Τοπαλίδης είπε πως η γειτονική μας χώρα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, και πρέπει θαρραλέα να προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όχι μόνο σε βάρος των Ποντίων, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και Ασσυρίων, αφού δεν διαπράχθηκε ένα μεμονωμένο έγκλημα, αλλά επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε να επιτευχθεί φυλετική και εθνοτική ενότητα στην Τουρκία, όπως την αντιλαμβάνονταν οι εθνικιστές κεμαλιστές. Δεν έχουμε κάτι με τον τουρκικό λαό. Υπηρετούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις πανανθρώπινες αξίες. Ταυτόχρονα κατέκρινε και την διαχρονική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί με την επίσημη Τουρκία, λέγοντας πως η λογική μην προβάλει τίποτα γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις είναι λάθος, γιατί όταν δεν προβάλλεις το δίκιο σου, είσαι διαρκώς ζημιωμένος. Τιμούμε τη Γενοκτονία των προγόνων μας, διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώρισή της, απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία να συνδράμει σε αυτό, κατέληξε.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, αναφέρθηκε σε ένα πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για τη δημιουργία έδρας ποντιακών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και τόνισε πως τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών της χώρας μπορούν να επισκεφθούν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου, από τη διδάκτορα Φιλοσοφίας Ουρανία Καλογερίδου, στο οποίο υπάρχουν ακαταμάχητα τεκμήρια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Γρηγόρης Κεσαπίδης, συντονιστής της νεολαίας της ΠΟΕ, δήλωσε πως οι νέες και οι νέοι της Ομοσπονδίας ενημερώνουν καθημερινά τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις εκδηλώσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τους κάλεσε να παρεβρεθούν στην εκδήλωση μνήμης που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας.