Το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Ωδές στον Άγνωστο Πόντιο Ακρίτα», με συντονιστή κι επιμελητή του δρωμένου, τον χοράρχη Γιώτη Γαβριηλίδη, παρουσίασε η μικτή χορωδία της Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο της οδού Χιλής.

Η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά ποντιακά σωματεία. Ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα το 1869 αρχικώς με την επωνυμία «Εκπαιδευτική Αδελφότης Κρωμναίων», που ως απώτερο στόχο και σκοπό είχε την ίδρυση και λειτουργία σχολείων στην Κρώμνη.  Ιδρυτής της Αδελφότητας υπήρξε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Σχολάρχης του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος.

 

KROMNAIOI.XORODIA.16.5.2016.IMG 678819

 

Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου μετεγκαταστάθηκαν πολλοί Κρωμναίοι από το 1923, επανίδρυσαν την Αδελφότητα το 1964, με παρακίνηση του αειμνήστου φιλομαθούς Κρωμναίου και επί πολλά έτη Γενικού Γραμματέα της Αδελφότητας, Ζαχαρία Μουσικίδη.

 

KROMNAIOI.XORODIA.16.5.2016.IMG 678835

 

H μεικτή  χορωδία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής της Αδελφότητας Κρωμναίων, ιδρύθηκε το έτος 2002 από το αείμνηστο μέλος  της Αδελφότητας Μιχάλη Μικρομάστορα. Σήμερα αποτελείται από 25 χορωδούς και χοράρχης είναι ο γνωστός τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης.

 

KROMNAIOI.XORODIA.16.5.2016.IMG 678876

 

«Αυτό που χαρακτηρίζει τα μέλη της χορωδίας είναι η αγάπη που νιώθουν για την γονιδιακή τους πατρίδα, τον Πόντο. Με   την ερμηνεία των παραδοσιακών τραγουδιών, τα μέλη της χορωδίας της Αδελφότητας, συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Άλλωστε, στόχος της Αδελφότητας είναι η επιβίωση και αναβίωση της ιστορικής μνήμης του Πόντου», δήλωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Αναστάσιος Αντωνιάδης.

 

KROMNAIOI.XORODIA.16.5.2016.IMG 678841

 

Τη Δευτέρα 16 Μαϊου 2016, στην Καλαμαριά, στο Θέατρο Χιλής, η χορωδία της Αδελφότητας παρουσίασε το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Ωδές στον Άγνωστο Πόντιο Ακρίτα», με συντονιστή κι επιμελητή του δρωμένου, τον χοράρχη Γιώτη Γαβριηλίδη. Πρόκειται για τραγούδια του ακριτικού κύκλου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε εν όψει της επετείου μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στο δρώμενο συμμετείχε και το χορευτικό της Αδελφότητας.

 

KROMNAIOI.XORODIA.IOUSTINOS.16.5.2016.IMG 678856

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, μέλη και φίλοι της Αδελφότητας.