Τα κερκέλλια, είναι κουλούρια σε σχήμα κρίκου που γίνονταν μόνο από αλεύρι, νερό και προζύμι το Σάββατο του Λαζάρου. Η ζύμη πλάθεται σε κυλίνδρους πάχους ενός δακτύλου και τα δύο άκρα ενώνονται ώστε να σχηματισθεί κρίκος. Οι κρίκοι αυτοί ψήνονται στο φούρνο και φυλάσσονται σε αεριζόμενο μέρος μέχρι 40 μέρες. Παρασκευάζονταν για το Πάσχα και διανέμονταν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων «βάεμαν», όταν αυτά ξεχύνονταν στις γειτονιές ψάλλοντας το:

Τμήμα «ποντιακής κουζίνας και γαστρονομίας», δημιουργεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δραστήριου συλλόγου, που λειτουργεί στην προσφυγομάνα πόλη που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τη Ρωσία.

Τη δυνατότητα να γευτούν το μαντί, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του προσφυγικού ελληνισμού, θα έχουν όσοι επισκεφτούν τη Νέα Μάδυτο του δήμου Βόλβης, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Την παράσταση στην εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών - μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που έγινε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), έκλεψαν στον τομέα της γευσιγνωσίας τα ποντιακά προϊόντα του «Ραγιάν», του Θεόφιλου Γεωργιάδη.

Έχοντας βάλει ως στόχο την ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού των Ποντίων, την ιστορία, τη  νοστιμιά και την υγιεινή της Ποντιακής κουζίνας, ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς» για το 2017 πραγματοποίησε το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, όπου διαγωνίστηκαν ποντιακά πιάτα, μαγειρεμένα από διάφορους ποντιακούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες, για την ανάδειξη των τριών καλύτερων.