Τη μνήμη του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, που απαγχονίστηκε στα Δικαστήρια της Αμάσειας, τιμά η Βέροια και ο νομός Ημαθίας, με τις διήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη του, διοργανώνει ο δήμος Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τον Πόντιο δημοσιογράφο και εκδότη, που ανακηρύχθηκε η 21η Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου, στις διήμερες εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν η διοίκηση και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.) και της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), πανεπιστημιακοί καθηγητές δημοσιογραφίας, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, ενώ ομιλητές θα είναι ο Κώστας Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού του Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος έχει μελετήσει και εκδόσει δύο βιβλία, και έχει συγγράψει άρθρα μέσα από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ του Νίκου Καπετανίδη, αλλά και ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης.

KAPETANIDHS.NIKOS.BEROIA.PROSKLHSH.23.9.2023

Οι προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νομό Ημαθίας, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βέροια και στη Βεργίνα, ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Εύξεινο Λέσχη στο Πανόραμα, στον Χώρο Τεχνών και στην Πλατεία Καπετανίδη.

KAPETANIDHS.BEROIA.SYNENTEFXI.18.9.2023.1 1

Για τις διήμερες εκδηλώσεις συστάθηκε οργανωτική επιτροπή και στο πλαίσιο αυτό, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στο οποίο συμμετείχαν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Την συνέντευξη συντόνιζε η δημοσιογράφος και πρώην δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από την άρτια διοργάνωση, όπου μεταξύ άλλων θα μπει στο τραπέζει της ημερίδας η αγωνιστική, καθαρή και μαχητική δημοσιογραφία.

Ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον δήμο Βέροιας για την συνεργασία και για την διαρκή στήριξη στην προσπάθεια της Ευξείνου Λέσχης να μεταλαμπαδεύει την παράδοση, τον πολιτικό και την ιστορία στις επόμενες γενιές. Ακολούθως αναφέρθηκε στον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη αλλά και στις ενέργειες δήμου και Ευξείνου Λέσχης για μετονομασία οδού και πλατείας της Βέροιας, στη μνήμη του. Και κατέληξε ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όπως και εδώ στη Βέροια, είναι δημοσιογραφικά απόγονοι του Νίκου Καπετανίδη.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, τόνισε πως οι διήμερες εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία να τιμηθεί ο μάχιμος, Πόντιος στην καταγωγή, δημοσιογράφος και να γίνει ακόμα πιο γνωστή η σύνδεση του ονόματός του με την Βέροια, αναφέροντας ότι η Βέροια είναι μία από τις λίγες που φιλοξενούν πλατείες ή ανδριάντες του Νικόλαου Καπετανίδη. Είναι τιμή για την ίδια την πόλη και για τη δημοσιογραφία εν γένει, να αναδειχθεί η προσωπικότητα και ο ρόλος του Νικόλαου Καπετανίδη και να υλοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια της πόλης της Βέροιας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

KAPETANIDHS.NIKOS.BEROIA.PROGRAMMA.23.24.9.2023

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

10:00 Προσέλευση προσκεκλημένων στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Πανόραμα (Λ. Πορφύρα 1).

10:10 Καλωσόρισμα από τον Προέδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Χαράλαμπο Κάπουρτίδη.

10:15 Ομιλία, από τον πρώην πρόεδρο κ. Γιάννη Μιχαηλίδη: «Η ονομασία οδού και πλατείας, Νίκο Καπετανίδη».

10:30 Έκθεση εγγράφων - επιστολών - φωτογραφιών - πρωτοσέλιδων εφημερίδας «Εποχή» σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και τον απόγονο κ. Κωνσταντίνο Καπετανίδη.

11:00 Αναχώρηση για Μουσείο Βεργίνας.

11:30 Άφιξη στο Μουσείο Βεργίνας και ξενάγηση.

14:30 Άφιξη στη Βέροια.

20:30 Έναρξη εκδήλωσης στο «Χώρο Τεχνών».

Παρουσιαστής - συντονιστής κ. Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος - εκδότης εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος».

Χαιρετισμοί: Μητροπολίτης Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας. Εκπρόσωπος της Βουλής. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας. Δήμαρχος Βέροιας. Αντιπρόεδρος Α' Π.Ο.Ε.ΣΥ. Πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ.

Εισηγήσεις

Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ του ΑΠΘ:  «Ελληνόφωνες εφημερίδες και Έλληνες δημοσιογράφοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Κωνσταντίνος Καπετανίδης, Πολιτικός Μηχανικός - Συγγραφέας: «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού, από την πένα του Νίκου Καπετανίδη».

Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Διεθνών Ειδήσεων ΑΝΤ1: «Οι κίνδυνοι της δημοσιογραφίας τότε και σήμερα».

Ανάγνωση επιστολών από ηθοποιούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

«Μουσικό χαλί» Χ. Καλλιοντζίδης (λύρα).

«Χορός στην σκιά» Β. Ιντζεβίδης (χοροδιδάσκαλος).

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

10:00 Ξενάγηση στη Βέροια.

12:30 Άφιξη στην Πλατεία Καπετανίδη.

12:40 Τρισάγιο - Επιμνημόσυνη δέηση.

12:50 Ομιλία από τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Κώστα Ασλάνογλου: «Η πόλη τιμά τον Ήρωα».

13:00 Καταθέσεις στεφάνων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

13:15 Πέρας τελετής.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η ΚΕΠΑ και το ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βέροιας.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Λάζαρο Ζευγαρόπουλο, πρόεδρος της επιτροπής και τα μέλη, Χαράλαμπο Καπουρτίδη, πρόεδρο Ε.Λ.Β., Νίκο Τουμπουλίδη, αντιπρόεδρο Α΄ Ε.Λ.Β., Ευαγγελία Τογκουσίδου, γραμματέα Ε.Λ.Β., Χαρούλα Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, δημοσιογράφος, Έλσα Φανάρα, δημοσιογράφος, Κατερίνα Γρηγοριάδου, διευθύντρια ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας.

Οι φωτογραφίες είναι από το Veriotis.gr