Στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανειστημίου Θεσσαλονίκης και επίτιμου προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), «Όλη μου η ζωή». 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού», που εξέδωσαν οι εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS.
Τον συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου θα έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός και το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κώστας Γαβρίδης, δικηγόρος, επίτιμος γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η Βούλα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Φόρης Πεταλίδης δημοσιογράφος, ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σάββας Τουμανίδης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή». 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, στην Αθήνα, και διοργανώνεται από τις εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS με τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).
Το βιβλίο του Γιώργου Ε. Παρχαρίδη, «Όλη μου η ζωή. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», στις 428 σελίδες του, περιλαμβάνει όλη τη δραστηριότητα, από τη γέννησή του στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, έως τα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής και της οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ξεκινάει την αφήγησή του από το χωριό του το Πρωτοχώρι Κοζάνης. Την φοίτησή του στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, την στιγμή που ως σημαιοφόρος μετά από περιπετειώδη τρόπο που προσπάθησαν να του αφαιρέσουν την ελληνική σημαία αν και πρωτεύσας μαθητής Γυμνασίου. Το σπρώξιμο της μητέρας του, που δεν μπόρεσε να δει τον γιό της να παρελαύνει. Στη συνέχεια αφηγείται, την φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, την προεδρία του στην Ένωση Ποντίων Φοιτητών, το γιγάντωμα του συλλόγου, την πορεία του στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και το άνοιγμά της με τους νέους Πόντιους επιστήμονες. Την προεδρία του στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην πραγματοποίηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού, με την προτροπή του υπουργού Βορείου Ελλάδος, Βασίλη Ιντζέ.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης, αφιερώνει το βιβλίο στην αείμνηστη σύζυγό του Φούλα, και στα παιδιά του Στάθη, Δέσποινα και Σοφία, και όπως αναφέρει, εκείνο που μου έδωσε την τελική ώθηση να ασχοληθώ με τον ποντιακό Ελληνισμό ήταν η μεγάλη μου αίσθηση ότι τόσο οι γηγενείς πολίτες όσο και η πολιτεία μας έβλαπαν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στο ερώτημα γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο η απάντησή μου είναι για όλα αυτά που επί πενήντα χρόνια ασχολήθηκα και όπως φαίνεται η προσωπική μου πορεία στο ποντιακό γίγνεσθαι αλλά συγχρόνως και η πορεία του ποντιακού Ελληνισμού. Ήθελα να μείνω και να ενισχύσω τη συλλογική μνήμη. Ήθελα να διαφυλάξω όλα αυτά που συνέβησαν τα χρόνια αυτά και να αφήσω έτσι μια παρακαταθήκη, μια κληρονομιά στον ποντιακό Ελληνισμό και στα παιδιά μου. Νομίζω ότι πέτυχα τους στόχους μου. Έσβησε η ετικέτα πολίτες δεύτερης κατηγορίας και σιγά σιγά άρχισαν οι γηγενείς πολίτες να θαυμάζουν τις επιδόσεις των προσφύγων – Ποντίων στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και την καταλυτική συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.
Παρατήρησα δε πολλές φορές ότι ενώ παλαιότερα οι γηγενείς πολίτες μας έβλεπαν με περιφρόνηση, μετά από όσα συνέβαιναν μας έβλεπαν πλέον με συμπάθεια και όλοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι έχουν και αυτοί κάποια ποντιακή ρίζα.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης, «αδιαμφισβήτητα, όλη η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη είναι ο Πόντος, τα έργα του αποπνέουν την αύρα της αλησμόνητης πατρίδας. Φοιτητής, γιατρός, πανεπιστημιακός, οικογενειάρχης, σε όλες τις ιδιότητες κυριαρχεί η ποντιακή ταυτότητα. Η ζωή του είναι ποντιοκεντρική.
Όπως επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο Γιώργος Παρχαρίδης, ανήκει στην πλευρά εκείνων των λίγων στην αρχή και πολλών όσων περνούσαν τα χρόνια, που ήταν περήφανος για την καταγωγή του. Δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε και πού πήγαινε. Δεν την έκρυψε ποτέ. Βγήκε μπροστά όταν χρειάστηκε και ασχολήθηκε με τα κοινά των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.