Ψήφισμα για τον θάνατο της Ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέδωσε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα τη Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αναφέρεται:

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Άρτεμη - Νίκη Ξανθοπούλου – Κυριακού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Η εκλιπούσα ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. ερεύνησε θέματα της Ελληνικής Διασποράς, την ιστορία της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα την ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου και του Παρευξείνιου Ελληνισμού, εμπνέοντας πολλές γενιές φοιτητών / τριών με την επιστημονική κατάρτισή της, το συγγραφικό - διδακτικό έργο της και το ήθος της.

Με ανιδιοτέλεια, δύναμη και αισιοδοξία στήριξε τους νέους επιστήμονες και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. στις προσπάθειές τους για ανάδειξη του Ελληνισμού του Πόντου, των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Ενίσχυσε, επίσης, με προθυμία και αποφασιστικότητα τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και άλλα προσφυγικά σωματεία στην υλοποίηση των συναφών με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά καταστατικών σκοπών τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Αποστολίδης

Η Γενική Γραμματέας Ανατολή Μεντεσίδου