Έφυγε από κοντά μας η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνική ιστορίας της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2023 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1941, και διέγραψε λαμπρή καριέρα στη προώθηση της νεοελληνικής ιστορίας, ενώ αξιοσημείωτη όταν και η συμβολή της στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ίδρυση και λειτουργία της οποίος συνέβαλε τα μέγιστα.

Στην ανακοίνωση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, αναφέρεται:

Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια - δασκάλα μας Άρτεμις - Νίκη Ξανθοπούλου - Κυριακού… “Ως μαθητές της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο στα ακαδημαϊκά έδρανα. Περιπλανηθήκαμε στις εστίες του Ελληνισμού, γνωρίζοντας την ιστορία και τη διαδρομή τους, με οδηγό, σε κείνα τα ανεκτίμητα νοερά ταξίδια μας, την καθηγήτριά μας. Καλό ταξίδι, κα Άρτεμη, καλή αντάμωση… Σ΄ ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες…”.

H Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού στα ερευνητικά πανεπιστημιακά καθήκοντα, είχε ενασχόληση με θέματα ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και του Παρευξείνιου Ελληνισμού, το Ανατολικό Ζήτημα όπως και με την Επανάσταση του 1821.

Η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε έρευνα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. Ασχολήθηκε με την προεπαναστατική περίοδο, την ιστορία και την εξέλιξη του παροικιακού ελληνισμού, το ποντιακού ελληνισμού, του παρευξείνιου, των προσφύγων, αλλά και για τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ενεργοποιήθηκε και βοήθησε στο πρόγραμμα “Ιάσων” του ΑΠΘ για τον ελληνισμό της Μεσημβρινής Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Καυκάσου. Συνεργάστηκε με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και ήταν πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.