Στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, στο Κιότο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον ελληνισμό του Πόντου και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις προαιώνιες κοιτίδες των Ελλήνων, με τη συμμετοχή Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι θα ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό, μετά από πρόσκληση του διοργανωτή της εκδήλωσης Κόσουκε Φουκούντα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στην πόλη Κιότο, ο διοργανωτής της εκδήλωσης Κόσουκε Φουκούντα, Ιάπωνας Ελληνιστής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κιότο (Ιστορία Δυτικής Φιλοσοφίας και Νεοελληνική Λογοτεχνία) και επισκέπτης ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιήσει μία εκδήλωση, γεμάτη Πόντο.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ταυτότητα και η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και πτυχές του ποντιακού πολιτισμού, όπως για παράδειγμα, η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί, η ενδυμασία και η κουζίνα.

Ο χοροδιδάσκαλος και συντονιστής Παναγιώτης Κυρμανίδης που ταξίδεψε για το σκοπό αυό από την Ελλάδα, θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς και ο λυράρης Χαράλαμπος Κυρμανίδης θα παίξει ποντιακή λύρα. Ο ηλικίας 91 ετών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Αντωνίου - Μονοπηγάδου, θα μιλήσει για την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου με μαρτυρίες και τις εμπειρίες συμπατριωτών του, Ελλήνων του Πόντου.

Στις αποσκευές της η ελληνική αποστολή έχει και τεύχη της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, που παραχωρήθηκαν για να παρουσιαστούν στη διάρκεια του διημέρου για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από τον Πόντο.

IAPONIA.KIOTO.FOYKOYNTA.SYNEDRIO.AFISA.24.9.2022

Όπως είπε ο κ. Φουκούντα στο GreeceJapan.com, «αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνέδριο για τον ποντιακό πολιτισμό αλλά λόγω του κορωνοϊού διογανώνουμε μικρότερης έκτασης εκδήλωση» και συνέχισε «απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις στην Ιαπωνία για τον ποντιακό πολιτισμό, που παραμένει σχεδόν άγνωστος ακόμη και σήμερα στην Άπω Ανατολή, και είναι μεγάλη μας χαρά να τον γνωρίσουν οι Ιάπωνες συμπατριώτες μας».

Τελειώνοντας ο κ. Φουκούντα μας είπε ότι προγραμματίζεται και του χρόνου συνέδριο για τον πολιτισμό των Ποντίων, αυτή τη φορά στο Τόκιο, την τωρινή πρώτευουσα της Ιαπωνίας, με διοργανωτή τον κ. Παναγιώτη Κυρμανίδη.

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο κ. Κόσουκε Φουκούντα με τη σύζυγό του με ποντιακές ενδυμασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακής Μνήμης στο Μονοπήγαδο.

Με πληροφορίες από το https://www.greecejapan.com/ekdilosi-gia-ton-pontiako-ellinismo-stis-24-25-septemvrioy-sto-kioto/