Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που διοργάνωσε η ΟΠΣΕ και η Περιφέρεια Αττικής στην Αθήνα.

Το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευρίπου κ.κ. Χρυσοστόμου, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Παρόντες ήταν επίσης, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Έξαρχος Παναγίου Τάφου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ.

MIKRASIA.ATHINA.28.9.2022 2

Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενος στη επέτειο της Εθνικής Μνήμης και στη συνεισφορά των προσφύγων στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ιστορικό και πολιτισμικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

Ακολούθησε δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

MIKRASIA.ATHINA.28.9.2022 3

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ Αποστόλης Δαγδελένης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και αναφέρθηκε στην ομιλία του στη θυσία των μαρτύρων του 1922 και με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, την σημασία της ενιαίας διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος, του συμβόλου των 100 χρόνων Εθνικής Μνήμης, σημαιών και λαβαρων, προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων των επισήμων και των δεκάδων Μικρασιατικών Σωματείων της ΟΠΣΕ.

Tις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, του Ερυθρού Σταυρού, οι Ομοσπονδίες της Παμποντιακής, της Πανθεσσαλικής και της Πανηπειρωτικής, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ καθώς επίσης και Ενώσεων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Στεφάνια κατέθεσαν, η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Αθήνας τα Εισόδια της Θεοτόκου, ο, Μικρασιατικός Σύλλογος Αναβύσσου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, η Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω Νέες Κυδωνίες, ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, η Ενωση Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου ο Αγιος Χρυσόστομος, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, ο Σύλλογος Περγαμηνών ο Ατταλος, η Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας η Καππαδοκία, το Σωματείο Νέα Σινασός Καππαδοκίας, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Ρίζες Χαλανδρίου, η Ιωνική Στέγη Ηλιούπολης.