Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας», θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο REMEZZO, στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η επόμενη μέρα από τη Καταστροφή», που θα διεξαχθεί στην Καλαμαριά από την Πέμπτη 6 έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, με πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

PROSFYGES.KALEMKERHS.MOYSEIO.CHK KARGOPOULOS 005 1

Το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της «ιερής» επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή, κατόπιν της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του ΙΑΠΕ την οποία αγκάλιασε ο Δήμος Καλαμαριάς με τον Δήμαρχο κο Δαρδαμανέλη στα πλαίσια των πολύ σημαντικών εκδηλώσεων «100 χρόνια Καλαμαριά, Μια θάλασσα μνήμες.. και γινήκαμε όλοι ένα», υπό τον άρτιο συντονισμό του κου Γιαννακού, συμμετέχει ως συν διοργανωτής κατ’ αρχήν με την υποστήριξη λειτουργικών αναγκών του Συνεδρίου, αλλά και με τη δημιουργία και οργάνωση μιας νέας θεματικής έκθεσης ειδικά επιμελημένη για το συγκεκριμένο γεγονός.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

PROSFYGES.KALEMKERHS.MOYSEIO.CHK KARGOPOULOS 005 3

Η έκθεση έχει τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας» και μουσειολογικά είναι χωρισμένη σε 3 νοητές θεματικές: 1.τη ζωή πριν την Καταστροφή, 2.την ίδια την Καταστροφή και 3.τη ζωή μετά από αυτή. Πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Καλεμκερή και του ΙΑΠΕ με σύγχρονες εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους αναδεικνύουν: Αρχικά την κοσμοπολίτικη ζωή και την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, περνώντας στον πόνο και τον ξεριζωμό του ελληνισμού με την Καταστροφή και καταλήγοντας στη μετεγκατάσταση του στη Μητέρα Ελλάδα ως πρόσφυγας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν αναμοχλεύοντας έντονα και αντιφατικά συναισθήματα από στιγμές δόξας στην καταστροφή καταφέρνοντας στο τέλος να εμφυσήσει στον Επισκέπτη την ελπίδα, την πίστη, τη δύναμη και τη δίψα των προγόνων μας για την ελευθερία και για ένα καλύτερο αύριο!

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου 2022, με την έναρξη του Συνεδρίου στον εκθεσιακό χώρο του Remezzo η περιοχή του οποίου αποτέλεσε ένα από τα σημεία υποδοχής των προσφύγων με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία.

Τα επίσημα εγκαίνια της θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι από τον Δήμαρχο της Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε σύνεδρους, μαθητές, πολίτες και παντός είδους επισκέπτες να την απολαύσουν.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, με το σπάνιο φωτογραφικό του αρχείο που αριθμεί άνω των 50.000 ντοκουμέντων και με ένα πλούτο θεματικών, δραστηριοποιείται για πάνω από 20 χρόνια σε Φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Συλλεκτικές εκδόσεις και λευκώματα, Συναυλίες, Ψηφιακές εφαρμογές, Εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και Διατομεακές εκδηλώσεις.

Με πλήθος τιμητικών βραβεύσεων, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά & Ελληνικά προγράμματα Μέλος της Πύλης Φορέων Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ, αλλά και μέλος διεθνών Οργανισμών Μουσείων (ICOM, NEMO), το “Μουσείο Καλεμκερή” αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς διασφάλισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας.