«78 χρόνια πέρασαν από τις 17 Αυγούστου του 1944 όταν κοντά στις 2:30΄ το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής εξόντωσης, το οποίο θα κορυφωθεί όταν ανέβει ο ήλιος. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά.

Γύρω στις 8:00 το πρωί η πλατεία της Οσίας Ξένης και οι γύρω δρόμοι ξεχειλίζουν από κόσμο. Χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες με κενά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι να υποδεικνύουν ποιος θα θανατωθεί.
Ο τόπος της εκτέλεσης είναι κοντά στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Η εικόνα είναι αποτρόπαια. Σωρός τα πτώματα τσουβαλιασμένα το ένα πάνω στ’ άλλο. Οι Γερμανοί δίνουν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς.
Καθώς παλεύουν με τα κουφάρια για να βρουν τα πολύτιμα αντικείμενα πέφτουν ξέπνοοι από τα γερμανικά πολυβόλα. Η αυλαία της τραγωδίας κλείνει γύρω στις 18:00 με το ξεδιάλεγμα 8.000 ομήρων. Η πόλη μυρίζει θάνατο.
BLOKO.KOKKINIA.SKITSO.XARAKTHIKO
Η Κοκκινιά μετρά τους νεκρούς της, οι οποίοι ξεπερνούν τους 148. Η αντιπαράθεση με τον ξένο κατακτητή και τα ντόπια φερέφωνά του, αποτελεί την αγωνιστική παρακαταθήκη του λαού της Κοκκινιάς, που πλήρωσε βαρύτατο φόρο τιμής και αίματος στο ιστορικά αλησμόνητο «Μπλόκο» της πόλης.
Σήμερα λοιπόν ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη πραγματοποίησε την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Εκτελεσμένους του Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς.
Τα «Τιμητικά Στεφανώματα» σε διάφορα σημεία της πόλης μνημονεύοντας τους Αγωνιστές του Μπλόκου, ξεκίνησαν από την Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου αφού έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ναού Νίκαιας πατέρα Αθανάσιο και τον Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Οσίας Ξένης Νίκαιας πατέρα Παντελεήμονα, ο κ. Αλέξανδρος Στεφανίδης, υπεύθυνος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη ανάγνωσε το ιστορικό της ημέρας.
Ακολούθως ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης εκφώνησε έναν χαιρετισμό και κατέθεσε το πρώτο στεφάνι.
Στη συνέχεια η πομπή ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή στα σημεία όπου εκτελέστηκαν τα θύματα.
Στο τελευταίο σημείο της διαδρομής που ήταν η κεντρική Πλατεία της πόλης μας, η πλατεία «Ελευθερίου Βενιζέλου» (Αγίου Νικολάου), η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κα Νατάσα Χατζοπούλου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, κάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, κ. Θοδωρή Μακρίδη να κάνει την κατάθεση του στεφάνου εκ μέρους του Δήμου».
Στη φωτογραφία ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος και Έφορος του Μορφωτικού  και Λαογραφικού Τμήματος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού Θοδωρής Μακρίδης, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των Εκτελεσθέντων τη Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινάς, στην κεντρική Πλατεία της Νίκαιας, «Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγίου Νικολάου).