Η αναβίωση του ταφικού εθίμου την ημέρα του Αγίου Πνεύματος θα πραγματοποιηθεί στην Πατρίδα Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναούσης, Βέροιας και Καμπανίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βέροιας, και είναι ενταγμένη στα ΚΗ’ ΠΑΥΛΕΙΑ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο πλαίσιο των προσφυγικών εθίμων, στις 20.30, θα γίνει πομπή με λαμπαδηφορία από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, έως τα κοιμητήρια της Πατρίδας, και στις 20.35 θα γίνει η άφιξη των συμμετεχόντων στα κοιμητήρια. 
Στις 20.40 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμωνα.
Στις 20.45 θα ακολουθήσει παρουσίαση της εκδήλωσης από τον π. Διονύσιο, προλόγηση από τον Σεβασμιώτατο, και χαιρετισμοί από τους επισήμους.
Στις 21.15 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δημήτρη Πυρινού, Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, απαγγελία στίχων από τον Μιχάλη Τσίτσα.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική και τραγούδια της προσφυγιάς από καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», και προσφορά ποντιακών εδεσμάτων.