Το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων συνεχίζεται στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας που επιμελούμαι στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη - Δημοτική Βιβλιοθήκη, Αγίων Θεοδώρων και Κυριακού).
Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, από τις 7 το βράδυ έως τις 8.30 το βράδυ ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς θα παρουσιάσει το θέμα, Προσφυγική Μνήμη: Από την πρώτη στην δεύτερη γενιά.
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη θα πρέπει να προκρατήσουν θέση τηλεφωνώντας στο τηλ. 213-2007204 (Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00 – 14.00).
Προσφυγική Μνήμη: Από την πρώτη στην δεύτερη γενιά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών η “προσφυγική μνήμη” προέκυψε σαν όρος σχετικά αργά για να σταθεί δίπλα σε περιφραστικές περιγραφές μνημονικών τρόπων και πρακτικών που αφορούσαν στην ανάμνηση των πατρίδων των προσφύγων.
Στην συνάντηση μας θα εξετάσουμε πρώτα το περιεχόμενο και της μορφές εκδήλωσης της προσφυγικής μνήμης, καθώς και το υλικό της υπόβαθρο, τους φορείς, τους εκφραστές και το πλαίσιο εκδήλωσης της στον οικιακό και στον δημόσιο χώρο.
Στην συνέχεια θα εξετάσουμε την προσφυγική μνήμη με παράμετρο την εξέλιξη των γενεών και την πολλαπλότητα της προσφυγικής εμπειρίας και μνήμης ανάλογα με την συγκρότηση των υποκειμένων σε γενιές.
Τέλος, θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην Προσφυγική Μνήμη την εποχή της κυριαρχίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Διαδικτύου.
Ο Μιχάλης Βαρλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και ειδικεύτηκε στην νεότερη ελληνική ιστορία. Εργάζεται ως ιστορικός από το 1991 σε διάφορους τομείς, όπως στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκθέσεων και μουσείων, στην οργάνωση και διεξαγωγή προγραμμάτων έρευνας και συλλογής δεδομένων, σε γενεαλογικές έρευνες και στην δημιουργία ψηφιακών και οπτικοακουστικών έργων.
Από το 1996 ως το 2016 ίδρυσε και διεύθυνε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας που ανάπτυξε τα προγράμματα Γενεαλογίας και Μαρτυριών Προσφύγων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη και το πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Κειμηλίων από τις ίδιες περιοχές και την Ελλάδα.