Εκατοντάδες πολίτες του Πανοράματος, αλλά και άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης κατέκλυσαν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 6 το απόγευμα το δημοτικό θέατρο Πανοράματος (αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής) και απόλαυσαν την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης, ενός ποιήματος 560 στίχων του πυρριχιστή Νίκου Κ. Παλασίδη, για τον Πυρρίχιο χορό στον τρωικό πόλεμο και σήμερα (έμμετρο θεατρικό στη νεοελληνική διάλεκτο).
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, είναι όλοι τους παλαίμαχοι ή και νεότεροι πυρριχιστές, άξιοι απόγονοι των ηρώων του τρωικού πολέμου, όπου τον χορό αυτό σύμφωνα με ένα μύθο πρωτοχόρεψε ο Πύρριχος ή κατ’ άλλους ο Νεοπτόλεμος – Πύρρος ή Πυρρός, γιος του ήρωα Αχιλλέα.
Τα κείμενα, οι χορογραφίες και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Παλασίδη, ενώ το έργο είναι γραμμένο στη νεοελληνική διάλεκτο με έμμετρους διαλόγους μεταξύ των ηρώων του τρωικού πολέμου και εμφανίζει τον πυρρίχιο χορό σε… άλλη διάσταση.
Οι συντελεστές της παράστασης, αν και ερασιτέχνες ηθοποιοί, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών, αφού τους μετέφεραν νοερά στον Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας ως πρωταγωνιστές, τον Αγαμέμνονα, τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλο και τον Πύρριχο.
Τους ρόλους ερμήνευσαν ως εξής: Του Αγαμέμνονα ο Θόδωρος Πιλαλίδης, του Αχιλλέα ο Παναγιώτης Μωυσιάδης, του Πάτροκλου ο Γιώργος Λαρχανίδης, του Πύρριχου ο Νίκος Παλασίδης. Στο ρόλο των πολεμιστών εμφανίζονται, οι Μπάμπης Παπαδόπουλος, Νίκος Πιλαλίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Αποκάλυψη στη σκηνή ήταν ο Πλούταρχος Κανετίδης, ο οποίος χόρεψε μόνος του Σέρρα, όπως αυτός μοναδικά αποδίδει.
Οι ζιπκοφόροι που χόρεψαν ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και Νίκος Παπουνίδης. Λύρα έπαιξαν ο Σάββας Παπαδόπουλος και Χαράλαμπος Ευθυμιάδης. Νταούλι έπαιξαν, ο Δημήτρης Ψαθάς, Χριστίνα Καλαϊτζίδου και ο Γιώργος Λαζαρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος. Σωματοφύλακας ήταν ο Νάσος Λιάκος. Στην αφήγηση ήταν η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της ΠΟΠΣ. Στην απαγγελία του ποντιακού ποιήματος και της παρουσίασης των συντελεστών στο τέλος της παράστασης ήταν η Ελένη Σαββίδου. Στην ηχοληψία ήταν η Γιάννα Νικολαΐδου.
Στην παράσταση συμμετείχαν και οι μικροί πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος Λεωνίδας Πουλιτσίδης και Γιώργος Κασαμπαλής,
Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε ήταν ποντιακές λύρες, νταούλια, άσκαυλο και κλαγγές όπλων, ενώ συμμετείχαν δυναμικά ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα.
Ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος
Μετά το τέλος της παράστασης η Ένωση Ποντίων Πανοράματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η Ένωση Ποντίων Πανοράματος, φιλοξένησε το θεατρικό έργο «Πύρριχος», στην αίθουσα «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο δημαρχείο Πανοράματος. Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα από τον κόσμο, ο οποίος ήρθε να παρακολουθήσει ένα έργο για την ιστορία του Πυρρίχιου χορού, γραμμένο στην νεοελληνική γλώσσα, που βοήθησε στην κατανόηση του έργου ακόμη και από τα μικρά παιδιά.
Η συνεργασία του συλλόγου με τους συντελεστές της παράστασης ήταν άψογη. Επίσης, με δικές της συμμετοχές η Ένωση Ποντίων Πανοράματος συμμετείχε ενεργά στο ανέβασμα της παράστασης, με τον Σάββα Παπαδόπουλο στη λύρα, τον Γιώργο Λαζαρίδη και την Χριστίνα Καλαϊτζίδου στα νταούλια.
Τις εντυπώσεις, όμως, έκλεψαν οι νεαροί χορευτές Γιώργος Κασαμπαλής και Λεωνίδας Πουλιτσίδης, οι οποίοι χόρεψαν τον χορό Πιτσάκ. Τα παιδιά του συλλόγου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Γιώργου Τσακαλίδη. Ευχαριστούμε πραγματικά όλον αυτόν τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του και έδωσε το παρόν σε μία ακόμη εκδήλωσή μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος.
Ο Νίκος Παλασίδης
Όπως δήλωσε στο efxinospontos.gr, ο Νίκος Παλασίδης, ο οποίος έγραψε τα κείμενα, επιμελήθηκε τις χορογραφίες και σκηνοθέτησε την παράσταση, ενώ παίζει και το ρόλο του Πύρριχου, «για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα χρειάστηκε οι συντελεστές να διανύσουν περισσότερο από 9.000 χιλιόμετρα από το καλοκαίρι του 2015, όταν αποφασίστηκε να ανέβει στη σκηνή, μέχρι την ώρα της παράστασης. Κι αυτό, γιατί οι συντελεστές της παράστασης, είναι από την Κοζάνης, την Πτολεμαΐδα, τη Βέροια και την Καβάλα. Χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι για τις πρόβες των παραστάσεων, οι αίθουσες της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, ενώ οι συντελεστές της παράστασης, πλήρωσαν οι ίδιοι τα ρούχα που φορούν στην παράσταση».
Στο επόμενο διάστημα θα δοθούν παραστάσεις στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Βέροια, αλλά όποιος σύλλογος ενδιαφέρεται για να ανέβει η παράσταση και στη δική του περιοχή, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Νίκο Παλασίδη, στα τηλέφωνα 2310437698 και 6972423737.