Χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022, απηύθυνε ο Γιώργος Σαραφίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, για το μεγάλο έργο που θα γίνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σαραφίδης.

Δέος, συγκίνηση, μεγάλη χαρά αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε όλους μας.

Εδώ και δέκα ήμερες συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το τέλος της δεύτερης φάσης της γενοκτονίας που διαπράχθει στον Ιστορικό Πόντο σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής. Μια γενοκτονία που ανάγκασε τους προγόνους μας να ξεριζωθούν βίαια από τα αγία εκείνα χώματα, διακόπτοντας την εκεί ιστορική παρουσία των Ελλήνων για 3000 χρόνια. Ξεκληρισμένες οικογένειες για να σωθούν καταφεύγουν στην Πρώην Σοβιετική Ένωση, σε άλλες χώρες και στην μητέρα Ελλάδα. Έτσι έφτασαν και οι πρώτες οικογένειες σε αυτό το κομμάτι της Αττικής γης, μεταξύ της παραλίας του Σαρωνικού και του άνυδρου Υμηττού όπως τον έλεγαν.

Χρόνια μαύρα, δύσκολα και όμως έζησαν, όργωσαν την γη, φύτεψαν και θέρισαν, για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Αυτοί που δουλεύαν στην Αθήνα ξεκίναγαν μαύρα χαράματα, με τα πόδια και το βράδυ λένε οι μαρτυρίες, τις μέρες που δεν είχε φεγγάρι, τους άναβαν φωτιά για να βλέπουν και να επιστρέψουν.

Ζώντας για δεύτερη χρονιά μέσα στα αντίσκηνα και τα πρώτα πλινθόκτιστα σπίτια που ξεφυτρώνουν, ιδρύουν το 1924 το πολιτιστικό τους σωματείο για να κρατήσουν την συνοχή τους ως κοινωνική οντότητα αλλά και να διατηρήσουν οργανωμένα τα ήθη και τα έθιμα τους. Έτσι έχουμε πλέον την πρόσκληση κάλεσμα προς τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής για παραστεί στο ταφικό τους έθιμο, έγγραφο ντοκουμέντο που μαζί με άλλα βρίσκεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό μας Μουσείο στα Σούρμενα. Η πρόσκληση γράφει «22 Απριλίου 1928. Έχουμε την τιμή να αναφέρομε ότι οργανώσαμε σήμερον κατά τα έν πατρίδι έθιμα πανήγυρι του συνοικισμού και φέρουμε τούτου εις γνώση σας και παρακαλούμε όπως θελήσετε να αποστείλετε εκ των οργάνων σας ίνα παρασταθώσι».

Όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ποτέ δεν λειτούργησε μόνο ως Ιστορικό Μουσειακό κομμάτι του Ποντιακού Ελληνισμού. Πάντα ήταν και είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα ζωντανότερα κύτταρα πολιτισμού, όχι μόνο των Ποντίων αλλά και όλων των Ελλήνων. Για αυτό και κατάφερε να δημιουργήσει Πολιτιστικό Κέντρο που φιλοξένησε επί πολλά χρόνια όλους τους φορείς της περιοχής. Επίσης στο Σχολείο μας το «ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ» που δίδαξε την ποντιακή διάλεκτο, το ποντιακό θέατρο, τον χορό των Ελλήνων του Πόντου, τα παραδοσιακά μας μουσικά όργανα αλλά κα μέσα από το τμήμα ιστορίας του συλλόγου δίδαξε και διδάσκει την ιστορία του Παρευξείνιου Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Οι δυο αυτοί χώροι πολιτισμού βρίσκονταν μέσα στην έκταση που τώρα ξεκίνησε να υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο στην σύγχρονη Ελλάδα. Η μεγαλύτερη επένδυση στο είδος της στην Μεσόγειο και μια από τις κορυφαίες σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό, λοιπόν, τον ιστορικό αλλά συγχρόνως και εξωστρεφή χώρο της Νέας Ελλάδας, γεννιέται το «ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ».

Για αυτό το γεγονός που βιώνουμε όλοι εμείς σήμερα εδώ αλλά και αυτοί που μας παρακολουθούν ζωντανά και στις 5 Ηπείρους θα ήθελα να ευχαριστήσω:

Πρώτα από όλους τον πρωθυπουργό της χώρας Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρηθούν κοινωφελή οικόπεδα στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης.

Τους υπουργούς κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, κύριο Άδωνη Γεωργιάδη, κυρία Λίνα Μενδώνη για την συμβολή τους στην διαδικασία παραχώρησης των οικοπέδων.

Να ευχαριστήσω θερμά τον Κύριο Οδυσσέα Αθανασίου, Διευθύνον Σύμβουλο της LAMDA DEVELOPMENT, ο οποίος πριν μερικά χρόνια στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του μεγάλου αυτού έργου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα, ανέφερε αυτό που σήμερα γίνεται πράξη, ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί και ταυτόχρονα θα υπάρξει σεβασμός και αναφορά στην ιστορία της περιοχής.

Πολλές φορές λέμε, ότι το σύμπαν συνωμοτεί. Εδώ δεν υπάρχει ούτε σύμπαν, ούτε συνωμοσία. Εδώ έρχεται η καρδιά ενός Μεγάλου Έλληνα, ενός Ευπατρίδη που στέκεται δίπλα στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Δόκτωρ κύριε Σπύρο Λάτση, που ξέρω ότι μας παρακολουθείτε, εκ μέρους της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, σας εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την απόφαση σας να χρηματοδοτήσετε εξολοκλήρου την ανέγερση του «ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ».

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Γερουσιαστή των Η.Π.Α Κύριε Λεωνίδα Ραπτάκη, σας ευχαριστούμε θερμά εσάς και τους συνεργάτες σας που κάνατε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και είστε σήμερα εδώ. Σας δηλώνουμε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός θα είναι σημείο αναφοράς στις δραστηριότητες αυτού του χώρου. Σας θέλουμε όλους κοντά μας.

Στις γειτονίες της πόλης μας μεγαλώνει ένα παιδί. Η καταγωγή του είναι από την Κεφαλλονιά. Πηγαίνει σχολείο, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και κάποια στιγμή γιατί έτσι το θέλησε η τοπική κοινωνία γίνεται δήμαρχος αυτής της πόλης. Η πρώτη συνάντηση που είχα μαζί του ήταν στην έδρα του συλλόγου μας και από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι στον κόσμο το δικό μας, ένα και ένα κάνουν δυο. Ούτε δυο συν, ούτε δυο πλην. Αυτός είναι ο Γιάννης Κωνσταντάτος. Αυτός είναι ο επικεφαλής μιας μεγάλης διαδρομής, που σήμερα έφτασε στον πρώτο μεγάλο σταθμό της. Για αυτή την διαδρομή τον ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς και ελπίζουμε ότι μαζί θα φτάσουμε ως το τέλος της.

Αγαπητέ Γιάννη σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και στον μέλλον να πετύχεις ακόμα μεγαλύτερους στόχους προς όφελος της Ελλάδας μας.

Η σημερινή ιστορική μέρα είναι η αρχή υλοποίησης ενός μεγάλου ονείρου για όλο τον Ελληνισμό.

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Πατέρες, είθε ο θεός να μας αξιώσει και με την ευλογία της Παναγίας Σουμελά τα επόμενα χρόνια να έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί ένα ακόμα λίκνο ιστορίας και πολιτισμού της πατρίδας μας.

Για εμάς τους απόγονους των Ελλήνων της Ανατολής είναι μια ηθική υποχρέωση στην μνήμη τους. Για όλους μας όμως θα είναι ιερή παρακαταθήκη για τα Ελληνόπουλα απανταχού της γης.