Τρία θεατρικά μονόπρακτα, «Ένας καλός μάρτυρας», «Αγάπη» του Γιώργου Λαμψίδη και «Η κουτσή» της Άννας Μαυροπούλου – Βαφειάδου, με τον γενικό τίτλο «έργατα και δουλείας», παρουσιάζει το Από Κοινού Θέατρο, που διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και την παράσταση είδαν ως θεατές μέλη της θεατρικής ομάδας και της διοίκησης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ).

Πρόκειται για τρεις μικρές περιεκτικές κωμωδίες με θέματα της καθημερινότητας των πρώτων προσφύγων Ελλήνων του Πόντου Ποντίων από την εγκατάστασή τους στη μητέρα Πατρίδα, τρια θεατρικά μονόπρακτα διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου που τραγουδιούνται ζωντανά επί σκηνής με τη συνοδεία της γλυκόλαλης ποντιακής λύρας.

Συμμετέχουν έξι ηθοποιοί οι οποίοι παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν, τιμώντας το Ποντιακό Θέατρο και την σημαντική προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Την θεατρική παράσταση παρακολούθησαν μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), οι οποίοι έγραψαν:

«Παρακολουθήσαμε τρία Ποντιακά κωμικά μονόπρακτα του Γιώργου Λαμψίδη και της Άννας Μαυροπούλου - Βαφειάδου.

GERASIMIDOU.ELENH.ERGATA.KAI.DOYLEIAS.11.2021

Η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Πρώτον γιατί ένας επαγγελματικός θίασος ανεβάζει έργα στην μητρική μας γλώσσα και δεύτερον τέτοιοι καταξιωμένοι ηθοποιοί και δάσκαλοι όπως η Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος με αυτή την παράσταση απόδωσαν φόρο τιμής σε όλους όσους ξεριζώθηκαν και χαθήκαν.

Σε όλους όσους πάνω από 100 χρόνια διατηρούν τα ήθη και έθιμα του Πόντου και την γλώσσα μας στην νέα τους πατρίδα.

Με τον πρόλογο αφιερωμένο στην γιαγιά της Ανάστα ξεκίνησε η Ελένη Γερασιμίδου. Είχαμε βουρκώσει όλοι. Μας θύμισε πως η καλομάννα και ο πάππον μπορεί να μην είναι στην ζωή αλλά μπόλιασαν όλες τις επόμενες γενιές με γερές βάσεις για τις ρίζες μας.

Καταπληκτικές οι ερμηνείες των καλλιτεχνών. Πολύ σωστή επιλογή των τραγουδιών που εμπλούτισαν την παράσταση. Το στήσιμο της όλης παράστασης και η έξυπνη εναλλαγή από το ένα μονόπρακτο στο άλλο. Όλα αυτά πρόσφεραν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο κοινό που γέλασε με την ψυχή του.

Οι ερμηνείες της Ελένης Γερασιμίδου, του Αντώνη Ξένου, του Στέφανου Καλλιανίδη με την κεμεντζέν ’ατ’, του Δαμιανού Νικολαΐδη με την τραγωδίαν’ ατ’, του «γαμπρού» Γιάννη Σιδηρόπουλου που προίκας κι ψαλαφά και τη νύφες Αγγελικής Ξένου με την τσαχπινιά της ήταν ένα μάθημα υποκριτικής για την ομάδα θεάτρου του συλλόγου μας.

Παροτρύνουμε όλους τους συμπατριώτες μας να παρακολουθήσουν αυτή την όμορφη παράσταση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της παράστασης».