Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης αγιογραφίας με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας (Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στις 7 το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κυρία Βασιλική Πουλιούδη και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Ντούρος, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με θέμα: «Νεομάρτυρες: προάγγελοι της Ελευθερίας, ομολογητές της Πίστης» και από τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, με θέμα: «Οι νεομάρτυρες της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης».

Στην συγκεκριμένη έκθεση η οποία έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, στην οδό Εγνατία, και τώρα στη Δράμα, εκτίθενται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 24 εικαστικοί για τη συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της του οθωμανικού ζυγού στην Ελλάδα.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά, Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός, Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Δημήτρης Άγιος, Σοφία Αμπερίδου, Φώτης Βάρθης, Χρήστος Γουσίδης, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Κώστας Λάβδας, Γιαννούλης Λυμπερόπουλος, Νεκτάριος Μαμάης, Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Γιάννης Μαστερόπουλος, Γεώργιος Μίχος, Χρήστος Μπακόλας, Κωνσταντίνος Παντελάκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη, Μπάμπης Πυλαρινός, Ανέστης Τενίδης, Μαρία Χατζοπούλου, Δήμητρα Ψυχογιού. Δύο από τους συμμετέχοντες, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής και Ανέστης Τενίδης, είναι Δραμινοί.

DRAMA.PAVLOS.AMPERIDOY.ZOGRAFIA

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος 

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος ευχαρίστησε την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης για την παρουσία της έκθεσης στη Δράμα. Όπως είπε, πρόκειται για «έναν αξιόλογο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται για χρόνια με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και εξάγει, και εντός της Ελλάδος και εκτός, τον πολιτισμό και το διαχρονικό μήνυμα του Αγίου Όρους, της Αθωνικής Πολιτείας, του καυχήματος αυτού της πίστεώς μας, αλλά και του Γένους μας». Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος ευχαρίστησε τον πατέρα Δημήτριο Αχθοφορίδη και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την Προϊσταμένη της κ. Βασιλική Πουλιούδη. Ο Μητροπολίτης Δράμας επεσήμανε πως «οι Άγιοι Νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι ό,τι αγνότερο έχει να επιδείξει το Γένος μας την περίοδο της σκλαβιάς, την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και έχουν διαχρονική αξία, διότι δεν είναι μόνο τοπικοί εθνικοί ήρωες, αλλά είναι παγκόσμιοι ήρωες, διότι ανήκουν στο στερέωμα των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Είναι σημαντική η παρουσία των Αγίων μέσα στη ζωή μας». Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Δράμας υπογράμμισε πως «η παρουσία του Θεού είναι ισχυρή επάνω στους Νεομάρτυρες» και ευχήθηκε «η χάρις των Αγίων Νεομαρτύρων να σκέπει την πατρίδα μας και όλους εμάς».

DRAMA.AMPERIDOY.PAYLOS.17.10.2021003 6

Η Σοφία Αμπερίδου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος

Στην έκθεση επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο οποίος στάθηκε και συνομίλησε με την ζωγράφο Σοφία Αμπερίδου, η οποία συμμετέχει με δύο έργα για τον Πόντο.

Μετά από αυτή τη συνάντηση η Σοφία Αμπερίδου, μας δήλωσε:

DRAMA.AMPERIDOY.PAYLOS.17.10.2021003 7

«Τιμή μου να συμμετέχω σε αυτή την εξαιρετική διοργάνωση κι ευχαριστώ από καρδιάς τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Ευχαριστώ θερμά και όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία και τα καλά τους λόγια.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την έκπληξη, μα και την συγκίνηση μου, για την απρόσμενη και συγκινητική για μένα συνομιλία που έλαβε χώρα στα εγκαίνια της έκθεσης «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Είναι γνωστή η αγάπη αλλά και το έργο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Παύλου για τον Πόντο κι ότι σχετίζεται γύρω από το θέμα.

DRAMA.AMPERIDOY.PAYLOS.17.10.2021003 8

Όμως για μένα ήταν η πρώτη φορά που συνομίλησα μαζί του και χάρηκα ιδιαιτέρως για το ενδιαφέρον του να μάθει για την καταγωγή μου και το πως εμπνεύστηκα τα έργα της έκθεσης. Συζητήσαμε για τις δυσκολίες που συναντά ένας ζωγράφος, ως προς την απεικόνιση προσώπων για τα οποία δεν υπάρχει αρχειακό υλικό, αλλά και για την γνώση της Ιστορίας που γίνεται φανερή μέσα από τη θεματική των έργων μου.

DRAMA.AMPERIDOY.PAYLOS.17.10.2021003 9

 Όταν μάλιστα του ανέφερα το σκεπτικό  για το έργο μου «Αφανείς Μάρτυρες της  Πίστεως εν Πόντω», ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος συγκινημένος, μάς διάβασε ένα απόσπασμα από κείμενο (το οποίο καν δεν γνώριζα) του Αρχιμανδρίτη Πανάρετου Τοπαλίδη, ηγούμενου της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Βαζελώνος στον Πόντο και το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ζωγράφισες εν αγνοία σου αυτά που περιγράφει με λόγια ο ηγούμενος Βαζελώνος» δηλαδή, την Πόντια μάνα, που σπαρακτικά αγκαλιάζει και προστατεύει το παιδί της, ενώ έχει φροντίσει να ενταφιάσει τους νεκρούς της… Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία του και τις πολύτιμες συμβουλές του». 

Η διάρκεια της εικαστικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας είναι έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 και οι ώρες λειτουργίας είναι 08:00 – 20:00, Τρίτη: 12:00 – 20:00.