Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία δυο αφηγηματικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στους δήμους Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης με θέμα «Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821».

Ομιλητής στον Άγιο Δημήτριο ήταν ο διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης και στη Νέα Σμύρνη η νομικός και εκπαιδευτικός Ράνια Χρυσοχοΐδου, η οποία είχε και την επιμέλεια των εκδηλώσεων.

NEA.SMYRMNH.MIKRASIA.10.2021 4

Η Ράνια Χρυσοχοΐδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν ξεχωριστά στη συνεισφορά του Πόντου, των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούλης και της Καππαδοκίας και αναδείχθηκε μέσα από αφηγήσεις ο ρόλος της οικογένειας Υψηλάντη αλλά και των ηρωίδων Μικρασιατισσών.

 NEA.SMYRMNH.MIKRASIA.10.2021 2

Στο καλλιτεχνικό μέρος αποδόθηκαν εξαιρετικά σκοποί του Πόντου και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τος μουσικούς: Γιάννη Φωτιάδη (λύρα), Αλέξανδρο Μιμίδη (γαβάλ΄, αγγείον), Παύλο Φωτιάδη (λαούτο), Νώντα Κυριάκη (κρουστά).

Τραγούδησε ο Φώτης Κοζυράκης και χόρεψαν οι χορευτικές ομάδες της Ένωσης.

NEA.SMYRMNH.MIKRASIA.10.2021 3

Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τίμησαν με την παρουσία τους. η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και των δυο δήμων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και πολλά μέλη και φίλοι της Ένωσης.