Με την διαδικτυακή ομιλία και εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη με θέμα «Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή», άνοιξε το νέο κύκλο των δράσεών της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, ανοίγοντας των κύκλο των διαδικτυακών δράσεων της περιόδου 2021 – 2022, στο πρόλογό του ανέφερε:

Αγαπητά μέλη. Φίλες και Φίλοι, καλησπέρα. Ευχόμαστε να είστε όλες και όλοι υγιείς, εσείς και οι οικογένειές σας.

Από το διαδικτυακό βήμα της Ευξείνου Λέσχης, σας καλωσορίζουμε στην εναρκτήρια δράση μας για τη φετινή περίοδο. Με τη σημερινή διάλεξη, αφιερωμένη στην επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων για την περίοδο των εννέα (9) μηνών, από τον τρέχοντα Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο του 2022.

Παίρνουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει τον περασμένο Μάιο. Τότε, που έκλεισε ο κύκλος των 40 συνολικά διαλέξεων που μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου, σε διάστημα οκτώμισι μηνών. Τις διαλέξεις αυτές πραγματοποίησαν 56 ομιλητές (σε κάποιες οι εισηγητές ήσαν 2 ή 3) και τις παρακολούθησαν συνολικά 19.760 «μοναδικοί» θεατές-επισκέπτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 495 για καθεμία.

Θυμίζουμε και πάλι ότι, το σύνολο των 40 παραπάνω διαδικτυακών δράσεων είναι αναρτημένο στην πρόσφατα πλήρως ανακατασκευασμένη ιστοσελίδα μας (ιστότοπος efxinos.gr), στις ενότητες «ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΔΡΑΣΕΙΣ» και WEBTV, όπου μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε επιθυμείτε και να την παρακολουθήσετε αυτούσια, όπως ακριβώς στον χρόνο που πραγματοποιήθηκε.

Κυρίες και Κύριοι,

Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση που έπληξε εδώ και ενάμισι χρόνο την κοινωνία μας, μεταβάλλοντας δραματικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, δεν έχει παρέλθει. Είναι παρούσα ακόμη και εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα, όπως και απαγορεύσεις.

Με απόλυτο σεβασμό στην τήρησή τους και σε όσα, κάθε φορά, θα επιτάσσουν οι υγειονομικές συνθήκες και οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών, θα   φροντίσουμε να συνδυάσουμε τις δράσεις μέσω διαδικτύου, με εκείνες που -όπως επιθυμούμε- θα οργανώσουμε με φυσική παρουσία στο Εντευκτήριο του Σωματείου μας, όποτε αυτό είναι επιτρεπτό.

Από την πλευρά μας, σχεδιάσαμε ήδη το πρόγραμμα του κύκλου διαδικτυακών δράσεων της προσεχούς περιόδου (Σεπτέμβριος 2021 - Μάιος 2022), στο πλαίσιο της αναβίωσης του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου, με επίκεντρο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εθνική τραγωδία και τη μεγάλη καταστροφή του 1922, που προσφέρει πλούσια θεματολογία και, συγχρόνως, την ευκαιρία για ιστορική αποτίμηση και εθνικό αναστοχασμό.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και πάλι «εμβόλιμες» δράσεις, εκτός δηλαδή του προγράμματος του Λαϊκού Πανεπιστημίου, με ποικίλα θέματα από τα πεδία της επιστήμης, της ιστορίας, της λαογραφίας, με ομιλητές, τόσο επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, όσο - και, ίσως, περισσότερο - νέους άξιους επιστήμονες, στους οποίους η Εύξεινος Λέσχη επιθυμεί να προσφέρει βήμα ανάδειξης της επιστημονικής τους οντότητας.

Οπωσδήποτε, για όλα τα παραπάνω θα έχετε έγκαιρη ενημέρωση.

Φίλες και Φίλοι,

Με την περσινή επίδοση, ο πήχης ανέβηκε ψηλά. Η πρώτη εμπειρία ήταν πολύτιμη και για μας και για εσάς. Αξιοποιώντας, τόσο τις δικές μας διαπιστώσεις, όσο και τις δικές σας παρατηρήσεις, φιλοδοξούμε να φθάσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο ποιότητας των δράσεών μας, αναφορικά με τη θεματολογία, την οργάνωση και την τεχνική τους κάλυψη.

Προσβλέποντας στην ίδια θερμή σας ανταπόκριση και για την περίοδο που σήμερα αρχίζει, σας ευχόμαστε «Κ α λ ό   φ θ ι ν ό π ω ρ ο ».

Να έχετε όλες και όλοι την υγεία σας.