Κοινή εκδήλωση συνδριοργάνωσαν, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στην πόλη της Δράμας, τα Σωματεία «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας», στο πλαίσιο των ημερών μνήμης «Ελευθέρια» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, με τίτλο «“Μέριμνα”. Τραπεζούντα, Θεσσαλονίκη, Δράμα».

MERIMNA.DRAMA.PAROSYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20213

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι «Σωκράτης Δημητριάδης», στην Αγία Βαρβάρα - Δράμα, και ώρα 21:00.

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20212

Η εκδήλωση περιλάμβανε αναφορές στα δύο Σωματεία, παρουσίαση του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και προβολή του ντοκιμαντέρ «Κεντώντας τη μνήμη».

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20214

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα. Λίζα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας», χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, αναφορά στην ιστορία του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» έκανε η Πρόεδρός του, κα. Ανατολή Δημητριάδου, ενώ αναφορά στην ιστορία του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας» έκανε η πρώην Πρόεδρός του κα. Χρύσα Παπαδοπούλου.

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20216

Ακολούθησε παρουσίαση του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», Ευδοξία Καλπατσινίδου και προβολή του ντοκιμαντέρ «Κεντώντας τη μνήμη».

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.2021

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τον κ. Αντώνη Νικηφορίδη και τραγούδι την κα. Ελευθερία Βαμβακίδου.

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20215

«Κεντώντας τη μνήμη»

Το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη μνήμη» επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας αρ. 107, σε μουσειολογική επιμέλεια της Καθηγήτριας Α.Π.Θ., κ. Ν. Σκουτέρη – Διδασκάλου, εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2005.

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20217

Πράγματα, εικόνες και ιστορίες αφηγούνται με συναρπαστικό τρόπο την πορεία ενός Σωματείου, που εδώ και έναν αιώνα, κάνοντας πράξη με κοινωνικούς όρους την καταστατική επωνυμία «Η Μέριμνα» κέντησε κυριολεκτικά και μεταφορικά και την ταυτότητά και την ιστορία του (1).

MERIMNA.DRAMA.PAROYSIASH.MOYSEIOY.14.7.20218

Αποτελεί μια κιβωτό μνήμης του ποντιακού πολιτισμού, της προσφυγικής εμπειρίας και των γυναικείων κατακτήσεων, θέματα επίκαιρα στη σημερινή δημόσια συζήτηση.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τον Δήμο Δράμας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τον Αντιδήμαρχο, κ. Λευτέρη Καλλινικίδη, το Σωματείο «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας», την Πρόεδρό του, κα. Λίζα Θεοδωρίδου, τις πρώην Προέδρους, κα. Χρύσα Παπαδοπούλου και κα. Νόρα Κωνσταντινίδου για τη σπουδαία προσφορά τους, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση «Μέριμνα. Τραπεζούντα, Θεσσαλονίκη, Δράμα» που έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 2021 στη Δράμα.

1.Σκουτέρη – Διδασκάλου, Ε. – Ιωακειμίδου – Τενεκέ, Κ. (2011), επιμ. Κεντώντας τη μνήμη – από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη, Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Θεσσαλονίκη.