Την προσπάθεια του ομότιμου καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, να δημιουργηθεί Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, στηρίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, αναφέρεται:

«Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εδώ και πολλά χρόνια, παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συγκεντρώνει τεκμήρια (βιβλία, έγγραφα, εικόνες, αρχειακό υλικό, κ.ά.) που έχουν σχέση με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και ειδικότερα με τη Γενοκτονία. Τα τεκμήρια αυτά παρουσιάστηκαν σε διάφορες εκθέσεις ανά την Ελλάδα, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που τις παρακολούθησαν, μεταξύ των οποίων ήταν και σημαντικός αριθμός μαθητών και σχολείων.

FOTIADIS.EKTHESI.GENIKI.IMG 3359

Έχοντας στην κατοχή του αυτό το τεράστιο σε μέγεθος και αξία υλικό, το οποίο εμπλουτίζει καθημερινά, θεώρησε υποχρέωσή του να το κάνει κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων, διαθέτοντάς το για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού.

FOTIADIS.KOSTAS.EKTHESI.DETH.3.4.20185

Ο κ. Φωτιάδης, όμως, δεν έμεινε απλά στις προθέσεις. Συνέταξε μια ολοκληρωμένη πρόταση με προοπτική, για τη δημιουργία Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου, σε ένα από τα κτήρια του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, με στόχο την αξιοποίηση αυτού του υλικού.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών θεωρεί ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του κ. Φωτιάδη και να προχωρήσει στην ίδρυση του μουσείου, που δεν αφορά μόνο τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά όλους τους Έλληνες.

Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών».