Ψήφισμα για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του, στην έκκληση του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να υπογράψουν τη σχετική επιστολή συμπαράστασης.

Η απόφαση όπως την δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμού του στο fb ο Κωσταντίνος Φωτιάδης, είναι η ακόλουθη:

«Πέμπτη 29 Απριλίου 2021 13:30. Από το υπ’ αριθ. 6/21-4-2021 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 84/2021 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο διακεκριμένος Βεροιώτης Ακαδημαϊκός και Ιστορικός, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, όπου προτείνεται να εκτεθεί το πλούσιο προσωπικό του αρχείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το οποίο έχει συλλεγεί στα 45 και πλέον χρόνια ερευνητικής και ακαδημαϊκής του πορείας.

Συγκεκριμένα, το αρχειακό υλικό του κ.Φωτιάδη περιλαμβάνει σχεδόν 35.000 βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά του Πόντου, πολύτιμους χάρτες του 18ου αιώνα, γκραβούρες, καρτ - ποστάλ και χιλιάδες αυθεντικές φωτογραφίες, κυρίως από τον Πόντο και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Επιπλέον, περιλαμβάνει ανέκδοτα προξενικά έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης και της Αμερικής, 1.500 μελέτες και προφορικές συνεντεύξεις από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, καθώς επίσης και 600 αυθεντικούς εικαστικούς πίνακες με θέματα που αναφέρονται κυρίως στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Σκοπός του Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου είναι:

Η έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου, την προσφυγική ιστορία, την αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της ιστορικής μνήμης σε διεθνές επίπεδο μέσα από διεθνή δίκτυα μουσείων, ιδρυμάτων, θεσμών, πολιτιστικών οργανισμών κ.α.

Προκειμένου να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του συντοπίτη μας Ακαδημαϊκού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, για την Ίδρυση Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην πρόταση του κ. Φωτιάδη, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να υπογράψουν τη σχετική επιστολή συμπαράστασης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο https://hellenicponticmrc.gr/».