Παγκόσμια Ημέρα Χορού Σήμερα. 1968, παραδοσιακές εκδηλώσεις Νομού Κοζάνης.

Ο Γυμνασιάρχης του εξατάξιου Βαλταδώρειου Γυμνασίου Κοζάνης Νίκος Λαπαρίδης (αείμνηστος) από το χωριό Κοιλάδα Κοζάνης, ενημερώνει τον Γιώργο Αμαραντíδη (Σχιμούλτς) από το Καπνοχωρι Κοζάνης, αυθεντικό εκφραστή της λαϊκής ποντιακής παραδοσιακής μουσικής και του τραγουδιού, πως πρέπει να συσταθεί, από μαθητές του Γυμνασίου, ποντιακή ομάδα για να συμμετάσχει στις λαογραφικές εκδηλώσεις στο Εθνικό Στάδιο Κοζάνης.

Ο Σχιμουλίκας, Γιώργος Αμαραντιδης με συναντά στο χωριό μου, στον Τετράλοφο, και συμφωνούμε να στήσουμε την ομάδα.

KOZANH.PILALIDIS.AMARANTIDHS.12.6.1968.2

Στην φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά. Κωττίδης Δημήτρης ξάδελφος. Αθανασιάδης Κώστας φίλος. Πιλαλίδης Νικόλας (εγώ). Πιλαλίδης Θόδωρος ξάδελφος. Τσαρίδης Γιώργος καθιστός. Όλοι από τον Τετραλοφο Κοζάνης.

Έτσι έγινε και η ομάδα κέρδισε ευμενή, σχόλια, για την εμφάνισή της. (Δύσκολες εποχές για την αποδοχή των Ποντίων, τότε).

Χορέψαμε όπως μας έμαθαν οι πρόγονοί μας, της πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Χωρίς χοροδιδασκαλο!

Το ημερολόγιο έγραφε:

12 Ιούνη 1968.

Το βιώματα και η παράδοση από τóτε αγκάλιασαν το είναι μας. 

Στην αρχική φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά. Σιδηρόπουλος Κυριάκος Μαυροδένδρι Κοζάνης. Κοσμίδης Δημήτρης Ξηρολίμνη Κοζάνης. Βασιλειάδης Σάββας Πρωτοχώρι Κοζάνης. Αθανασιάδης Κώστας Τετράλοφος Κοζάνης (πίσω). Πιλαλίδης Νικόλας Τετράλοφος Κοζάνης. Αμαραντίδης Γιώργος (αιώνια η μνήμη του). Παπαγιαννίδης Αβραάμ Σιδερά Κοζάνης. Τον φίλο δίπλα στον Σχιμουλικα δεν μπορώ να τον θυμηθώ, λυπάμαι.