Με μία συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «Russia 24» ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, αθώωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το διάδοχο κράτος την Τουρκία, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας και των Ασσυρίων – Αραμαίων, που διέπραξε με εκατομμύρια νεκρούς, λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου είναι: «Δεν υπήρξε ποτέ κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στον ισλαμικό κόσμο. Πάρτε, για παράδειγμα, τις τουρκικές, οθωμανικές αυτοκρατορίες, ναι, υπήρχαν χριστιανικές μειονότητες, αλλά κανείς δεν τις κατέστρεψε».

Την είδηση δημοσίευσε το site pentapostagma.gr ως ακολούθως:

"Υπήρχαν χριστιανικές μειονότητες, αλλά κανείς δεν τις κατέστρεψε"

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κανείς δεν κατέστρεψε τις χριστιανικές μειονότητες. Αυτό δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι "Russia 24".

«Δεν υπήρξε ποτέ κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στον ισλαμικό κόσμο. Πάρτε, για παράδειγμα, τις τουρκικές, οθωμανικές αυτοκρατορίες, ναι, υπήρχαν χριστιανικές μειονότητες, αλλά κανείς δεν τις κατέστρεψε », δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 24 Απριλίου η Αρμενία σηματοδοτεί την ημέρα μνήμης των θυμάτων της «γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η Αρμενική πλευρά κατηγορεί για τον θάνατο 700.000 έως 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία δεν συμφωνεί με τη θέση της Αρμενίας. Η Άγκυρα έχει πιέσει την Αρμενική πλευρά να ανοίξει τα αρχεία, αλλά η Αρμενία απορρίπτει αυτήν την ιδέα».

Επίσης ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτσιάν, σχολίασε ως ακολούθως την είδηση στην προσωπική του σελίδα στο fb:

«Την εβδομάδα των Παθών επέλεξε ο Ρώσος Πατριάρχης κ. Κύριλλος, για να ξανασταυρώσει κι εκείνος με τη σειρά του, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, έναν λαό πολυβασανισμένο όπως οι Αρμένιοι.

Μόνο που η δήλωσή του, θίγει εκτός από τους Αρμένιους και τους Έλληνες του Πόντου αλλά και τους Ασσύριους.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του ξανθού γένους, άφησε και πάλι τα θεία και καταπιάστηκε με την πολιτική, για να γίνει το δεκανίκι του Πούτιν, προσφέροντάς του με τις αήθεις δηλώσεις του, πολύτιμες υπηρεσίες στην προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου να διατηρήσει σταθερές, τις εύθραυστες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Ο Ρώσος Πατριάρχης δήλωσε ανερυθρίαστα ότι: «Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν έγιναν Γενοκτονίες Χριστιανικών μειονοτήτων».

Τα συμπεράσματα δικά σας».