Διαδικτυακή ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Δρ. Παύλος Κανονίδης, Αρχιτέκτων – Μηχανικός «Η Γενοκτονία των μνημείων των Ελλήνων του Πόντου», ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση για το θέμα της καταστροφής και αλλοίωσης του μνημειακού πολιτισμού, με πρωτοβουλία από την Πυρρίχιο Ακαδημία στα πλαίσια του νέου κύκλου διευρυμένων διαδικτυακών συναντήσεων της για το 2021.

Η ομιλία του Δρ. Παύλου Κανονίδη, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους. Online: us02web.zoom.us

Ο Δρ. Παύλος Κανονίδης, ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκε στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του Νομού Κιλκίς. Οι γονείς του πρόσφυγες αγρότες, κατάγονταν από τη μυθική Αργυρούπολη του Πόντου γνωστή και ως «Καν», ονομασία από την οποία προέρχεται και το οικογενειακό επώνυμο, Κανονίδης.

Η οικογένειά του, το 1968, κάτω από την πίεση των σκληρών οικονομικών συνθηκών μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου έζησε για 20 χρόνια. Ο Παύλος, στα 13, νεαρός έφηβος, συνέχισε με πολλές δυσκολίες -λόγω γλώσσας- τις σπουδές του στην Αυστραλία και το 1983 αποφοίτησε με άριστα ως Αρχιτέκτων Μηχανικός. Ο Παύλος έκανε και σπουδές στην Κοινωνιολογία – Φιλοσοφία. Ο ασίγαστος όμως πόθος του πατέρα, Γιώργου Κανονίδη, να επιστρέψει στην πατρίδα οδήγησε την οικογένεια το 1984 στο δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα.

Από τότε ο Παύλος Κανονίδης ζει, εργάζεται και διαπρέπει στη Θεσσαλονίκη, όπου το 2000 αναγορεύεται διδάκτωρ (PhD) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1994 εργάζεται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σε διάφορες θέσεις ευθύνης.

Ανήσυχος, με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες, είναι ενεργό μέλος σε πολλούς συλλόγους με ζωηρή παρουσία και κοινωνική προσφορά. Αξιοσημείωτη, μάλιστα, είναι και η συμμετοχή του σε πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διάφορα Συνέδρια.
Διετέλεσε πρόεδρος σε πολλά Συμβούλια και επιτροπές του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Η αστείρευτη όμως ενεργητικότητά του, η φιλομάθεια και το ερευνητικό του πνεύμα βρίσκουν διέξοδο στη μελέτη και τη συγγραφή. Αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου του είναι:

ΜΕΛΕΤΕΣ:
Ø Το 1980, μελέτησε τη μετακίνηση των πληθυσμών στην Μελβούρνη από τα εσωτερικά προάστια στα εξωτερικά και αντίστροφα.
Ø Το 1981 «Μελέτη και Σχεδιασμός χωριού για τους ηλικιωμένους Έλληνες της Αυστραλίας»,
Ø Το 1982 «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Παραθαλάσσιας Ανάπτυξης και Μαρίνα στην Μελβούρνη»,
Ø Το 1983 Διπλωματική αρχιτεκτονική διατριβή με τίτλο: «Οι Διαχρονικές Μεταβολές της Ελληνικής Κατοικίας από τη νεολιθική εποχή έως τον 20ο αιώνα»,
Ø Το 1985, «Μελέτη και σχεδιασμός του ζωολογικού κήπου Θεσσαλονίκης».
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
1. Έπαινος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Παλαιού Γυναικοκάστρου Κιλκίς, 1993
2. Συμμετοχή στην Εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών, 2007
3. Τιμητική διάκριση για την προσφορά μου στα Ελληνικά Γράμματα από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, 2008.
4. Συμμετοχή στο Λεξικό της ελληνικής διανόησης, Αμφικτυονία Ελληνισμού, τόμος Β', 2008
5. Τιμητική διάκριση, 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αργυρουπολιτών, Νάουσα, 2010
6. Συμμετοχή στα προγράμματα Επιμόρφωσης Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
7. Συμμετοχή σε πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΒΙΒΛΙΑ:
1. Βιβλίο: «Αρχιτεκτονική και Πολιτισμός του Πόντου», 2007.
2. Λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια Πόντος: «Ιστορία και Πολιτισμός, τόμος Α&Β» , Μαλλιάρης Παιδεία 2007.
3. Βιβλίο: Ποιητική συλλογή «Έκφραση & κατάθεση ψυχής και λόγου».
4. Ποιητικές συλλογές «Τα Παιδιά, στα ελληνικά και στα αγγλικά», « Η αρμονία της πέτρας», και «Μαύρη Θάλασσα».
5. Ολοκληρωμένα προς εκτύπωση των 4 βιβλίων του
(α) «Τσολόσαινα: Αργυρούπολης Πόντου, - Bahcelik - Gumushane, αρχιτεκτονική -ιστορία-κοινωνία».
(β) «Η Τέχνη στον Πόντο - Φακός + Χώρος», Φωτογραφικό λεύκωμα
(γ) «Τα καράβια που μας πήγαν μακριά», αφορά τη μαζική μετανάστευση μετά το 1900.
(δ) «The Greek house for 4000 years», 700 σελίδες στα αγγλικά.
Όμως, παρότι ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά θέματα, πάντα μέσα του κυριαρχούσε η έντονη επιθυμία να ασχοληθεί και να μελετήσει την μυθική χώρα των προγόνων του, τον Πόντο. Για το λόγο αυτό 4-5 φορές στο Pontos TV παρουσίασε για μισή ώρα την αρχιτεκτονική του Πόντου, στο πρόγραμμα του Δημήτρη Πιπερίδη.
Κείμενα επιστημονικά επιλεγμένα και τεκμηριωμένα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες, αποτυπώνουν και αποδεικνύουν περίτρανα την τεράστια πολιτιστική – πνευματική, κοινωνική, εμπορική ανάπτυξη και ευημερία του ελληνισμού του Πόντου και τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του τόπου αλλά και στον εκπολιτισμό γειτονικών λαών.
Ο θαυμασμός και η αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο που ερευνά και ο φόβος του μήπως η αξία των κτιρίων – μνημείων και η σφραγίδα ελληνικότητας που, αναμφισβήτητα, φέρουν αποτελέσει κίνητρο καταστροφής των μνημείων θάβοντας μαζί και τις μνήμες τους.
Ο Παύλος Κανονίδης κατάφερε με το βιβλία του και τις επαφές του να διεγείρει τη νοσταλγία των παλαιοτέρων και τη συγκίνηση των νεωτέρων και έπεισε τους αναγνώστες ότι όσο ζει η μνήμη και η ιστορία δεν υπάρχουν Χαμένες Πατρίδες.
Ο Παύλος Κανονίδης κατέθεσε τα βιβλία της ψυχής του έργα μοναδικά στη διεθνή βιβλιογραφία, έργα αγάπης και αφοσίωσης στον αλησμόνητο Πόντο.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
1. Ποίηση
2. Ψηφιδωτά
3. Ζωγραφική και Αγιογραφία
4. Φωτογραφία
5. Κατασκευή μικρών καραβιών με θαλασσόξυλα.
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ