Διαδικτυακή ομιλία θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 20.30, η Άννα Θεοφυλάκου, επίτιμη πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, με θέμα «Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου - Μέριμνα Ποντίων Κυριών», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, μέσω της εφαρμογής του ΖΟΟΜ, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως.

Η Άννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 από γονείς πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου. Είναι κόρη του γιατρού και πολιτικού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου και δισέγγονη του μεγαλέμπορου και τραπεζίτη Γρηγόρη Καπαγιαννίδη.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας. Έζησε τον πόλεμο του 1940 και τη γερμανική κατοχή και πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση. Είναι η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της Μακεδονίας και η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος χειρουργός στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά της χρόνια. Εργάσθηκε σε πολλά γυναικεία σωματεία, όπως «Σύλλογος Επιστημόνων Γυναικών», «Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών» και άλλα και αγωνίσθηκε για την ισότητα των δύο φύλλων. Δικαίωμα ψήφου, ίση εργασία, ίση αμοιβή των δύο φύλλων κ.λπ.

THEOFYLAKTOY.ANNA.ENOSH.PONTION.NIKAIAS.KORYDALOY.15.1.2021

Η Άννα Θεοφυλάκτου, υπηρέτησε με σθένος στις τάξεις στη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», όπου διετέλεσε πρόεδρός της. Επί προεδρίας της ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός «ΑΡΓΩ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας και η «Μέριμνα» και η «Διαναντίδειος Στέγη», όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι. Ήταν το πρώτο σωματείο της Βόρειας Ελλάδος που επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975 και το 1976 φιλοξένησε 62 παιδιά από την κατεχόμενη Κύπρο. Με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979. Επίσης δούλεψε πολύ για τον σύνδεσμο φιλίας «Ελλάς - Κύπρος» του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα πρόεδρος.

Από το 1981 μέχρι και σήμερα πραγματοποίησε 21 ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών του Πόντου και της Μικράς Ασίας που παρουσιάζουν ζωντανά τη ζωή και τον πολιτισμό των περιοχών εκείνων, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δωρίστηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.

Για το έργο της αυτό βραβεύτηκε από την «Ακαδημία Αθηνών» το 1992. Τιμήθηκε επίσης από γυναικεία, ποντιακά και κυπριακά σωματεία. Σήμερα είναι 97 ετών, έχει 3 παιδιά, 8 εγγόνια και 3 δισέγγονα.

Ο σύνδεσμος για την εισήγηση είναι: https://us02web.zoom.us/j/86795120327 και θα είναι ενεργός από τις 20:20.