Τα πενήντα χρόνια λειτουργίας και δράσης που είχε ως αποτέλεσμα την επανίδρυση της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από τη Γαλίαινα της Τραπεζούντας του Πόντου στο Ροδοχώρι της Νάουσας, γιορτάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου.

Χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, η γενική γραμματέας του συλλόγου Ευδοξία Καλπατσινίδου τόνισε πως «η εκδήλωση σφραγίζει μία επιτυχημένη πορεία 50 ετών και σηματοδοτεί, όπως ελπίζουμε, μία ακόμα πιο δημιουργική συνέχεια. Ο συγκερασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης, δηλαδή της χριστιανικής πίστης και της ποντιακής ταυτότητας, αποτελεί το θεμέλιο του σωματείου μας, πάνω στο οποίο δομήθηκαν όλες οι δράσεις του».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.3.10.2015. MG 80639

Πλήθος κόσμου και επίσημοι τίμησαν με την παρουσία τους τα πενηντάχρονα

του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεάωτα 

Οπως είπε ο πρόεδρος του σωματείουΑριστείδης Κυριακίδης, «με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ενθυμούμεθα την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη τον Αύγουστο του 2012 στα χαλάσματα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο. Ο ποντιακός ελληνισμός υπήρξε και συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία και περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη τον πατριάρχη του γένους μας».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.KYRIAKIDIS.ARISTEIDIS.3.10.2015. MG 8063110

Ο πρόεδρος του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα Αριστείδης Κυριακίδης

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης,Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων τόνισε πως «ουδέποτε δε επαύσαμεν να εκφράζωμεν τον θαυμασμόν μας διά την ανθεκτικότητα των ευλαβών και θεοσεβών Ποντίων, εις τας ιστορικάς αντιξοότητας, τας οποίας κατά καιρούς αντιμετώπισαν, ως και διά την χρυσήν σειράν των αγίων και ηρωικών μορφών. Το σωματείο διατηρεί το όνομα και την μνήμη της εν έτει 972 εν Γαλλιαίνη της Ματσούκας ιδρυθείσης ιστορικής και Ιεράς καθ' ημάς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, την οποία η θεοσέβεια των Ποντίων ελειτούργησεν επί δώδεκα και πλέον αιώνας, εις τρόπον ώστε να αποτελεί μέχρι σήμερον σημαντικώτατον πνευματικό κέντρον και σημείον αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού, διαμορφούν και συντηρούν την ελληνοχριαστιανικήν ταυτότητα και συνείδησιν αυτού άχρι της ερημώσεώς της, την 17ην Ιανουαρίου του έτους 1923, όταν οι εναπομείναντες εκ των ιστορικών περιπετειών και διαρκών κινδύνων και συμφορών μοναχοί αυτής ηκολούθησαν την μοίραν των λοιπών εκπατρισμένων Ποντίων, κομίζοντες μετ' αυτών ιστορικά ιερά κειμήλια».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.3.10.2015. KYRIAKIDIS.MG 8063121

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, διδάκτωρ Ιστορίας, και υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου του «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα» στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία της μονής και τόνισε πως «η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Τραπεζούντα. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί, κατά την παράδοση, τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς από τα δάση των Σουρμένων, απόσταση 50 χλμ. από την τοποθεσία της Μονής. Με τη βοήθεια του Τραπεζούντιου λόγιου και αργότερα καρδινάλιου Βησσαρίωνα απέσπασε υπέρ της μονής αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Αλεξίου του Δ΄ Μεγ. Κομνηνού (1416/17-1429), αυτοκράτορα Τραπεζούντας. Η μονή τιμήθηκε και με άλλα χρυσόβουλα των Κομνηνών της Τραπεζούντας, όπως του Ιωάννη Δ΄ (1429-1458). Συνολικά η μονή είχε 392 πολυτελή δωμάτια και πλούσια βιβλιοθήκη αποτελούμενη από 7.500 τόμους βιβλίων. Το μοναστήρι είχε πολλά κειμήλια αμύθητης αξίας, εκ των οποίων τα περισσότερα χάθηκαν στην Ανταλλαγή».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.XATZHKYRIAKIDIS.3.10.2015. MG 806348

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδηςδιδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘ, μιλώντας για τη μονή και το σωματείο στην Ελλάδα και τα 50 χρόνια δράσης ανέφερε πως «στις 23 Απριλίου του 1965, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, συντάχθηκε στη Θεσσαλονίκη το Πρακτικό ίδρυσης του σωματείου. Ο άνθρωπος που πρώτος οραματίσθηκε την ίδρυση του σωματείου και την ανιστόρηση της Μονής ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης και στις 23 Απριλίου 1968 έγινε η θεμελίωση της Μονής στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Ο άοκνος εργάτης της ποντιακής ιδέας είχε μάλιστα ήδη από το 1950 μεριμνήσει για τη διάσωση μεγίστης σπουδαιότητος κειμηλίων της ιστορικής ανδρώας μονής: Το σημαντικότερο εξ αυτών η μαρμάρινη εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την εξώθυρα της παλαιάς μονής με χρυσό στεφάνι και χρυσοποίκιλτα εξαρτήματα του αλόγου, την οποία διαφύλαξε ο Τραπεζούντιος Τζεμάλ Εγιούπογλου και την παρέδωσε στον Νικ. Καστανίδη, ο οποίος με τη σειρά του τη μετέφερε στην Ελλάδα το 1954, β) δύο σταυροί μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και τα λείψανα 5 αγίων φυλαγμένα από τον Ιλαρίωνα Περιστερεώτη (1960), γ) μία εικόνα ιστορικής αξίας φερμένη κι αυτή από τον αρχιμανδρίτη Ιλαρίωνα Περιστερεώτη, την οποία φύλασσε στην οικία του ο Κιαγχίδης από το 1961. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη θεμελίωση του ναού: με ενέργειές του ήρθαν στην Ελλάδα: α) κολυμβήθρα που επίσης διασώθηκε από τον ίδιο Τραπεζούντιο Εγιούπογλου και παραδόθηκε στον Κωνσταντίνο Κηρυτόπουλο το 1969, και β) δύο περιστύλια από το ιερό της Μονής το 1969».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.BYZANTINH.XORODDIA.3.10.2015. MG 806314

Στην εκδήλωση συμμετείχε η βυζαντινή χορωδία «Αγιος Ιωάννης ο Κακουζέλης».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.3.10.2015. MG 806330

Στη λύρα Κώστας Σιαμίδης, και ο Κώστας Διαμαντίδης, ποιητής και λογοτέχνης αποδίδει την Καμπάνα του Πόντου του Φίλωνα ΚτενίδηAGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.3.10.2015. MG 806338 

 

Στη λύρα ο Κώστας Σιαμίδης και ο τραγουδιστής Κυριάκος Θεοδοσιάδης σο μακρύν καϊτέν.

Παραδοσιακούς χορούς απέδωσαν χορευτές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί» και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρασινάδας «Οι Ακρίτες».

AGIOS.GEORGIOS.PERISTEREOTA.PE50XRONA.SERRA.3.10.2015. MG 806375

Επίλεκτοι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, χορεύουν τον 

παμποντιακό χορό Σέρρα, ενώπιον του κοινού 

Τραγουδια αφιερωμένα στον Αγιο Γεώργιο Περιστερεώτα απέδωσε ο καλλιτεχνικός χορευτικός όμιλος «Πύρριχος».