Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον Καταχά Πιερίας με αποκορύφωμα ομιλία για τον Πόντο, σε ένα χωριό όπου τιμάται η παράδοση των Ελλήνων του Πόντου, αυτήν που μας έφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, διωγμένη από την γη όπου έζησαν και δημιούργησαν για περισσότερο από 3000 χρόνια.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, έγινε η αναβίωση του ταφικού εθίμου στα κοιμητήρια και στη συνέχεια ακολούθησε μουχαπέτ, στο καφενεί «Αγέρι» με τη συμμετοχή του Κώστα και Γεργούλη Ζαπουνίδη. Στις 9 το βράδυ έγινε η παράσταση από τον θεατρικό όμιλο «Ευθύμιος Καλεβράς» στο πνευματικό κέντρο με το έργο «φτυστός ο μακαρίτης», της Πένυς Φυλαχτάκη σε σκηνοθεσία Ζωής Καραγιαννίδου.

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, στις 7 το βράδυ θα γίνει ομιλία με τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, ωκεανογράφο – περιηγητή με θέμα «ο πολιτισμός του Πόντου και την Θωμαή Κιζιρίδου, δημοσιογράφο, γενική γραμματέα της Αδελφότητας Κρωμναίων με θέμα «η Κρώμνη του Πόντου».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά κειμήλια από την περιοχή της Κρώμνης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν, ο πολιτιστικός σύλλογος Καταχά «Αριστοτέλης», η Κοιν.Σ.Επ. «Το κεπίν», ο θεατρικός όμιλος «Ευθύμιος Καλεβράς» και η εκκλησιαστική επιτροπή.