ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Τα τρία απαγορεύονται, δεν οδήγησαν σε εντάσεις στη διάρκεια των ομιλιών που έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης για την Ενότητα και Αδελφοσύνη του Ποντιακού Χώρου, το μεσημέρι της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2016 που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ωστόσο οδήγησαν σε αφαίρεση του λόγου, όταν ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα που κατά τη γνώμη τους πρέπει να συζητηθούν.
Τα τρία απαγορεύονται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν: Οι αναφορές σε οποιοδήποτε Σωματείο. Οι προσωπικές αναφορές ή επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο. Η Παραβίαση των παραπάνω Αρχών, θα επιφέρει ΑΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. Αν παρά την παράκληση του Προέδρου αρνείται να Σταματήσει, τότε Αποβάλλεται από την Αίθουσα.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο εκ των διοργανωτών της προσπάθειας Γιώργος Ποζίδης, ολυμπιονίκης αναφέρθηκε στους στόχους της προσπάθειας και σε όσους πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας και τόνισε πως είναι άδολη, δίχως ψηφοθηρικούς σκοπούς εν όψει εκλογών στις ομοσπονδίες, δεν έχει πολιτικά κίνητρα και δεν είναι κάποιο πίσω μας. Στόχος μας είναι η ενότητα μεταξύ των Ποντίων και για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να κάνουν πίσω.
Ο Γιώργος Ποζίδης και η Δέσποινα Στεφανίδου
Στις ανακοινώσεις που έγιναν, είχε γνωστοποιηθεί πως της συζήτησης θα προεδρεύει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, του ζητήθηκε όμως από την προηγουμένη ημέρα να μην είναι αυτός κάτι το οποίο δέχθηκε. Στο προεδρείο κάθισε η Δέσποινα Στεφανίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου Αργοναύτες Μεσημερίου και από τους πρωτεργάτες της κίνησης. Υπήρξε όμως ένσταση από ορισμένους και ο Γιώργος Ποζίδης έθεσε θέμα και τόνισε πως πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος από το σώμα και πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Παυλίδη, κάτι που έγινε αποδεκτό. Στη συνέχεια ο Γιώργος Παυλίδης πρότεινε ως γραμματέα της συνάντησης της διδακτορική φοιτήτρια Μαρία Περοπούλου και ως δεύτερο τον Θωμά Σαββίδη, καθηγητή του ΑΠΘ, κάτι το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Η Μαρία Περοπούλου, ο Θωμάς Σαββίδης, ο Γιώργος Παυλίδης και ο Γιώργος Ποζίδης
Ανεβαίνοντας στο προεδρείο της συνάντησης ο Γιώργος Παυλίδης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή και τόνισε πως θα τηρηθούν οι όροι για να μην αναφερθεί κανένας σε πρόσωπα, σωματεία, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, διαφορετικά θα του αφαιρεθεί ο λόγος. Τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή έγινε, αφού οι συνθήκες είναι τέτοιες και τώρα το ποντιακό στοιχείο δέχεται επίθεση. Όπως είπε εγώ δεν παίρνω γραμμή από κανέναν, αν κάνω όμως λάθη αυτά είναι ανθρώπινα. Στη συνέχεια ενεγράφησαν οι ομιλητές της συνάντησης, και ο λόγος δόθηκε πρώτα σε αυτούς που ήταν εκτός Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μίλησαν οι υπόλοιποι με αλφαβητική σειρά.
Ο Χάρης Πασβαντίδης
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Χάρης Πασβαντίδης, αντιπεριφερειάρχης Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως είμαι ένας από εσάς. Είναι αποκρουστική η εικόνα του διχασμού που υπάρχει στο χώρο, γι' αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί με μία ελκυστική εικόνα. Είμαστε εδώ γιατί κουραστήκαμε να μελαγχολούμε. Ο ποντιακός ελληνισμός θα έκανε θαύματα εάν ήμασταν ενωμένοι, γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε ένα όργανο δευτεροβάθμιο στην Ελλάδα και ένα παγκοσμίως. Συνήθως οι μειοψηφίες επιβάλουν τις απόψεις τους γιατί είναι θορυβώδεις. Δεν είμαι εδώ για να εμπλακώ στην προσπάθεια να αποδομήσω τους ανθρώπους. Αλλά θέλω όταν έρθει η επέτειος των 100 χρόνων για τη μνήμη της γενοκτονίας να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις ενιαία. Να οργανώσουμε μια επιτροπή για να δούμε πως θα πάμε στην ενότητα. Να κάνουμε ένα βήμα πίσω όλοι, για να πάμε μπροστά.
Η Βούλα Πατουλίδου
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Βούλα Πατουλίδου, ολυμπιονίκης, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία με έντονο συναισθηματισμό μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου, μου λένε που θα πας και τους λέω πουθενά. Γιατί εάν πάω με τους δε με περιμένουν οι άλλοι να με κατακρίνουν. Όταν ήμουν πιτσιρίκι, στο χωριό μου μού λέγανε τουρκοσποράκι. Ρωτούσα τη γιαγιά μου, γιατί μου λένε τουρκοσποράκι και αυτή προσπαθούσε να με κάνει να μην ντρέπομαι. Το χωριό μου είχε δύο μαχαλάδες και εμείς ήμασταν οι πρόσφυγες. Πρόσφατα βρέθηκαν 25.000 άτομα και χόρεψαν το Ομάλ, με πρωτοβουλία των αδελφών Τσαχουρίδη. Αυτοί δεν είναι ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε. Σε λίγο θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Ποιοι θα είναι αυτοί που θα διοργανώσουν τις εκδηλώσεις. Πρέπει να βγάλουμε τη διχόνοια από μέσα μας. Είμαστε εδώ για να μην μιλάει κανείς για αιματηρή εθνοκάθαρση.
Ο Σάββας Αναστασιάδης
Επόμενος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του μεταξύ άλλων ανέφερε πως σε πρωτοβάθμια επίπεδο ισχύει η ενότητα. Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο θα πρέπει να έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό σχήμα ενιαίο, για να εκφράζει τον ποντιακό ελληνισμό. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία. Χρειάζεται συζήτηση. Να αφήσουμε τις προσωπικές επιλογές και να δούμε ολόκληρο το κάδρο. Ελπίζω αυτή η συνάντηση να είναι μια αρχή.
Η Δήμητρα Παπαδοπούλου
Η φοιτήτρια του ΤΕΙ Καβάλας Δήμητρα Παπαδοπούλου, στην ομιλία της ανέφερε πως βρίσκεται εκ μέρους όλων των ποντίων φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εξέφρασε την ικανοποίησή της που βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους με βαθειά γνώση και εμπειρία στα ποντιακά ζητήματα. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία και εμείς να ακούσουμε, να μάθουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στη λύση του μεγάλου προβλήματος της ενότητας και της ομόνοιας στον ποντιακό χώρο. Κάθε φορά που ξεκινούσαν αυτές οι προσπάθειες, εμφανίζονταν οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι εγωιστικές συμπεριφορές, οι κομματικές αγκυλώσεις, οι πολιτικές επιδιώξεις και η αρχομανία των ολίγων, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις να αποτύχουν οικτρά. Και βέβαια να απομακρύνουν από τον ποντιακό χώρο πολλούς άξιους και ικανούς νέους, οι οποίοι απογοητευμένοι, δεν μετέχουν ούτε σαν μέλη στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, αλλά ούτε και στα ποντιακά δρώμενα.
Γιώργος Τσαλουχίδης
Ο οδοντίατρος από την Καβάλα, Γιώργος Τσαλουχίδης, τόνισε πως η πρωτοβουλία είναι καλή, αλλά λείπει κάτι. Δεν λέμε για την ανάληψη ευθυνών που έγινε μέχρι τώρα και τις ευθύνες που υπάρχουν. Χρειάζεται να συζητήσουμε προτάσεις και αυτές να κατατεθούν.
Δημήτρης Πογαρίδης
Ο Δημήτρης Πογαρίδης, καθηγητής στο ΤΕΙ Καβάλας, τόνισε πως θα πρέπει από τη συνάντηση να εκλεγεί μια επιτροπή και να κατεβάσει μια πρόταση για ενότητα του ποντιακού χώρου. Συμμετείχα σε δευτεροβάθμιο όργανο και είδα τι γινόταν. Χρειάστηκε να έρθω σε αντιπαράθεση με γνωστούς και φίλους μου.
Ο Βιτάλης Καϊσίδης
Ο Βιτάλης Καϊσίδης από την Καβάλα, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τόνισε πως η ενότητα του ποντιακού χώρου είναι μονόδρομος. Όμως από τη συνάντηση λείπει η νεολαία. Πρέπει να υπάρξει ένα ανώτατο όργανο. Να ονομαστεί Εθνικό Συμβούλιο του Πόντου, όπως έγινε στο Βατούμ στις αρχές του περασμένου αιώνα. Γιατί πρέπει να μας λογαριάζουν. Λέει μία παροιμία, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.
Ο Θόδωρος Παυλίδης
Επόμενος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος από το Κιλκίς Θόδωρος Παυλίδης, πρόεδρος του συλλόγου Δυτικοποντίων «Γερμανός Καραβαγγέλης», ο οποίος είπε πως η συνάντηση αυτή άτυπη. Είναι συνάντηση φίλων, δεν εκπροσωπεί τίποτα. Ωστόσο από τέτοιες συναντήσεις βγαίνει αποτέλεσμα. Θα βγάλει αποφάσεις για το μέλλον. Γιατί όποιες αποφάσεις και εάν πάρουμε δεν υπάρχει το όργανο να τις εκτελέσει. Να εκλεγεί μια επιτροπή για την ενότητα του χώρου. Οι στόχοι είναι αυτονόητοι και φαντάζομαι κανείς δεν διαφωνεί. Η ενότητα του χώρου θα επιτευχθεί μόνον μέσω της βάσης ή η επιτροπή να φέρει σε επικοινωνία τις ηγεσίες. Όμως αυτοί που θα φέρουν την ενότητα στο χώρο είναι η βάση, η γενική συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Στη σύντομη παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως τελευταία απέχει συνειδητά από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ποντιακού χώρου. Σε αυτήν την πρωτοβουλία της ενότητας όμως θα είμαι παρών.
Ο Μάκης Ξανθόπουλος
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μάκης Ξανθόπουλος, ο οποίος παίρνοντας το λόγο τόνισε πως η ενότητα είναι ένας γενικός όρος και πως η ενότητα για να ξεκινήσει πρέπει πρώτα να αρχίσει από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.
Στο άκουσμα του ονόματος Παναγία Σουμελά, ο προεδρεύον Γιώργος Παυλίδης και ο Γιώργος Ποζίδης που βρισκόταν στο προεδρείο ανέφεραν. «Κάτσε κάτω, δεν έχεις το λόγο», για να απαντήσει ο Μάκης Ξανθόπουλος: «Κάθομαι».
Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης
Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης, πρόεδρος συλλόγου Παλιννοστούντων, ανέφερε πως στην Ελλάδα έχει έρθει από το 1990, ο οποίος τόνισε πως τα προβλήματα που υπάρχουν στον ποντιακό ελληνισμό, δεν είναι μόνον εκείνο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τόνισε πως όταν κόπηκαν οι συντάξεις που έπαιρναν οι υπερήλικες από τον ΟΓΑ, ουσιαστικά συνεχίστηκε η γενοκτονία.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ένας από τους συμμετέχοντες ο Παναγιώτης Καλταβερίδης, ο οποίος τόνισε πως ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού, θεωρεί πως είναι απαράδεκτα τα περί γενοκτονίας σήμερα.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης, συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να φύγει το μίσος μέσα από τις οργανώσεις, διαφορετικά δεν λύνεται το πρόβλημα.
Ο Ζήσης Αγγελίδης
Ο σχολικός σύμβουλος Ζήσης Αγγελίδης, στην παρέμβασή του τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που διοργάνωσαν την εκδήλωση. Οι νέες συνθήκες, υπαγορεύουν νέους κανόνες, νέα συμβούλια με νέους στόχους. Να συγκροτηθεί μία επιτροπή και να βασιστεί στην αρχή να δημιουργηθεί ένας νέος καταστατικός χάρτης. Έθραμε αδά, ας τερούμε ντο θα εφτάμε.
Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, μέλος του δ.σ. της ΠΟΕ, αλλά όπως είπε δεν εκπροσωπεί την ΠΟΕ, και οι απόψεις του είναι προσωπικές. Όπως είπε, έχει κόστος να βγει κάποιος μπροστά. Θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή με νέους ανθρώπους, και να απευθυνθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία. Εκείνοι θα αποφασίσουν για την ενότητα. Αυτή η συγκέντρωση μου θυμίζει αυτό που έγινε πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν λάθη και υπάρχουν ευθύνες γιατί ήρθαμε και πάλι εδώ. Να κάνουν πίσω αυτοί που είναι υπεύθυνοι. Γιατί στα μεγάλα γεγονότα είμαστε απόντες. Που είναι οι οργανωμένοι Πόντιοι, στην Κριμαία, στην Ουκρανία, στην ιστορική μας Πατρίδα, στον Πόντο. Αντιδράσανε περισσότερο οι Τούρκοι κάτοικοι που έγινε η Αγία Σοφία Τραπεζούντος τζαμί, από μουσείο που ήταν, παρά εμείς. Τον άρρωστον εσκότωσαν, η αρρώστεια απομέν’. Η αρρώστεια μένει και οι άνθρωποι που επιμένουν να παραμείνουν στο χώρο.
Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης
Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χαράλαμπος Αποστολίδης, ο οποίος τόνισε ότι από τους δέκα μέχρι τώρα ομιλητές οι περισσότεροι αναφέρθηκαν σε ευχολόγια και όχι σε προτάσεις. Στις αρχές Αυγούστου, είπε, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Ποζίδη, και μου είπε πως υπάρχει μια κίνηση, μέσα στην οποία είναι και ο κ. Φαχαντίδης, Μου ανέθεσαν και έγραψα μια διακήρυξη, που εν πολλοίς περιέχεται σε αυτό που μοιράστηκε σήμερα εδώ. Ποιος φταίει δεν θα συμφωνήσουμε. Ούτε δικαστήριο είμαστε, ούτε μνημόσυνο κάνουμε. Ομοσπονδίες, όργανα διεθνή, να συνεδριάσουν και να αυτοδιαλυθούν. ΠΟΠΣ, ΠΟΕ, ΠΑΣΠΕ, ΔΙΣΥΠΕ, Παλιννοστούντες, απέτυχαν. Να διαλυθούν. Όλοι να πάμε σπίτια μας. Ποιος φταίει θα το δούμε ιστορικά. Κι εγώ, κι ο Παρχαρίδης κι ο Τανιμανίδης.
Στο σημείο αυτό αποχώρησε την ώρα της ομιλίας ο Μάκης Ξανθόπουλος, αφού όπως είπε διαμαρτυρόμενος ο ομιλητής είπε ονόματα και δεν τον διέκοψε ο πρόεδρος, ενώ όταν αυτός αναφέρθηκε στην Παναγία Σουμελά, του αφαιρέθηκε ο λόγος.
Στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, είπε πως οι ομοσπονδίες και οι συνομοσπονδίες έχουμε καταντήσει όπως τα συνδικαλιστικά όργανα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Ο Κώστας Γαβρίδης
Ο Κώστας Γαβρίδης, πρώην γενικός γραμματέας της ΠΟΕ και πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως τα ζητήματα της ενότητας ή του διχασμού δεν είναι νέα, είναι παλιά. Αλλά στην πιο οξεία φάση τους εμφανίστηκαν το 2000. Υπήρχαν πέντε ομοσπονδίες, η ΠΟΠΣ, η ΟΣΠΒΕ, η Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Παλιννοστούντων και η ΟΠΣΝΕ. Ο προβληματισμός υπήρχε τότε. Το 2001 συγκεντρώθηκαν στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης 30 – 35 σωματεία και συζήτησαν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ, είμαστε φυσικά πρόσωπα. Δεν έχουμε νομική οντότητα, όπως είπε και ο δικηγόρος Θόδωρος Παυλίδης. Θα σας παραθέσω ποια είναι τα νομικά βήματα. Τότε εξελέγη μια δεκαπενταμελής επιτροπή και πήγε σε τριάντα πόλεις, έδρες νομών και έκανε συγκεντρώσεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτό πήρε ενάμισι χρόνο. Προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας για να είναι προς τα έξω σοβαρή και αξιοπρεπής. Έγινε οργανωτική συνδιάσκεψη στην οποία πήραν μέρος 186 εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων. Αυτό έγινε.
Στο σημείο αυτό ο Στέφανος Τανιμανίδης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ, και γ.γ. του ΠΑΣΠΕ, διέκοψε από το ακροατήριο τον Κώστα Γαβρίδη, λέγοντας διαμαρτύρομαι, δεν έγιναν έτσι.
Συνεχίζοντας ο Κώστας Γαβρίδης είπε πως οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να αυτοδιαλυθούν και να γίνει μία νέα. Παρέμεινε μόνον η ΠΟΠΣ.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της συνάντησης Γιώργος Παυλίδης, αφαίρεσε τον λόγο από τον Κώστα Γαβρίδη. Δικαιολόγησε δε την πράξη του λέγοντας, πως η αφαίρεση του λόγου έγινε γιατί ξεπέρασε τον χρόνο.
Ο Στάθης Ευθυμιάδης
Στη συνέχεια ο Στάθης Ευθυμιάδης στη σύντομη παρέμβασή του, τόνισε πως είναι αναγκαιότητα η ένωση του ποντιακού χώρου. Οι παράγοντες, οι όποιες ομοσπονδίες να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους και να αυτοδιαλυθούν. Να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης
Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία που είχαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και τόνισε πως κάθε φορά που έρχεται ένας νέος στις συναντήσεις τον ρωτάνε, τον αντιμετωπίζουν, ποιος είσαι και γιατί μιλάς. Εδώ είμαστε όλοι το ίδιο. Να κοιτάξουμε τις πράξεις και πρέπει να ξεκινήσουμε με λευκό χαρτί, να ξεκινήσουμε από το μηδέν.
Ο Γιάννης Λαζαρίδης
Ο ιστορικός – αρχαιολόγος Γιώργος Λαζαρίδης, αναρωτήθηκε ποιος θα είναι ο σκοπός της επιτροπής και τόνισε πως θα πρέπει να θέσει προ των ευθυνών της τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο όργανο για να τρέξει την διεθνοποίηση της γενοκτονίας του Πόντου. Δεν πρέπει να ζούμε από τον Πόντο, αλλά για να ζούμε για τον Πόντο.
Ο Σάββας Μαυρίδης
Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σάββας Μαυρίδης από τους πρωτεργάτες της κίνησης ανέφερε. Οι πράξεις και η απραξία. Στην πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από το Γερμανικό κοινοβούλιο οι οργανώσεις των Ποντίων απουσίαζαν. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Στην πόλη Ντίρε της Γερμανίας, οι Τούρκοι ήθελαν να ονομαστεί ένα πάρκο σε Κεμάλ Αττατούρκ. Ο συμπατριώτης μας, ο Νίκος που είναι ανάμεσά μας, μου ζήτησε πληροφορίες και στοιχεία για να κάνει παρέμβαση στο δήμο και να αποτρέψει αυτό το γεγονός. Του έστειλα τα στοιχεία, έκανε την παρέμβαση και η ονομασία του πάρκου απετράπη. Μετατρέψαμε τα μέσα σε σκοπούς. Να προηγούνται οι στόχοι και να ακολουθήσουν τα πρόσωπα. Ελπίζω να αλλάξουμε.
Ο Γιώργος Μαυρομάτης
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γιώργος Μαυρομάτης, μέλος της διοίκησης της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, λέγοντας. Σας χαιρετώ. Είμαι εβδομηντάρης. Ακούω για ενότητα. Εδώ και 40 χρόνια που ασχολούμαι ακούω για ενότητα. Υπάρχουν σε μια ομοσπονδία 450 σωματεία. Αυτό τι είναι; Δεν είναι ενότητα. Δεν έχετε ακούσει πως και στα πρωτοβάθμια σωματεία όταν κάποιος δεν βγαίνει πρόεδρος δημιουργεί άλλο σωματείο. Από την εμπειρία που έχω, μη μου πείτε πόσο αντικειμενική για το σκοπό που έχουμε κληθεί είναι αυτό που κάνουμε σήμερα. Και ποιος μας λέει πως αυτό που γίνεται δεν θα οδηγήσει μετά από χρόνια σε άλλη προσπάθεια ενότητας.
Η Αναστασία Νικολαΐδου
Η Αναστασία Νικολαΐδου στη σύντομη παρέμβασή της ανέφερε. Είμαι πολύ Πόντια, αλλά δεν είμαι οργανωμένη. Είμαστε εδώ όχι να κάνουμε εκλογές, αλλά να καταθέσουμε προτάσεις για την ενότητα του ποντιακού χώρου και στη συνέχεια αν χρειαστεί κάποιοι να αναγκαστούν σε παραιτήσεις.
Μιχάλης Σαββίδης
Ο Μιχάλης Σαββίδης, ομογενής επιχειρηματίας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος μίλησε στα ποντιακά λέγοντας. Ο Σωκράτης είπεν, έναν εξέρω, τιδέν κι εξέρω. Εμείς πρέπ’ σοβαρά να νουνίζομαι, ντο θα εφτάμε για να είμες ούλ’ ενωμέν’. Σας πρώτα τα σειρά πάντα κάθουνταν οι επίσημοι. Ατώρα κανείς κι κάθεται. Ατό καλόν έν’. Κάποιοι πά κάθουνταν απάν’ σα καρέκλα χρόνια ατώρα. Ας κατηβαίνε. Καλόν θα εφτάνε. Να ψηφίζουμε και να εβγάλομαι έναν επιτροπήν.
Ο Παντελής Σαββίδης
Ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, ανέφερε πως θα πρέπει να συγχαρούμε όσους είχαν την ιδέα γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έγινε τίποτα μέχρι τώρα. Απλώς μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο. Η φάση που μπαίνουμε προϋποθέτει να έχουμε ενότητα. Τον λόγο όμως έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Στην πρόταση που ακούστηκε για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, τόνισε πως πρέπει να συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητας, όχι απαραιτήτως κάποιοι καθηγητές, αλλά προσωπικότητα μπορεί να είναι και ένας αγρότης. Πρότεινε μάλιστα η επιτροπή που θα εκλεγεί να έρθει σε επαφή με τα σωματεία για το σκοπό αυτό, ενώ τόνισε εάν δεν επιτευχθεί η ενότητα, σκοπός είναι να γίνουν κοινές εκδηλώσεις από τις ομοσπονδίες, ξεκινώντας από το θέμα της γενοκτονίας.
Ο Θωμάς Σαββίδης
Ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε πως τη συνάντηση αυτήν την προκάλεσε η αναγκαιότητα. Στόχος θα είναι να γίνει μια ομοσπονδία και σε αυτόν τον σκοπό να κινηθούμε. Σε αυτόν τον στόχο που θα μπει πρέπει όλοι να τον σεβαστούν.
Η Χριστίνα Σαχινίδου
Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου τόνισε πως στη συγκέντρωση συμμετέχει με αισθήματα χαρμολύπης. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, μακριά από όσα μας χωρίζουν, κάτι που αποτελεί απαίτηση των καιρών, ανέφερε η κ. Σαχινίδου, επισημαίνοντας όμως πως θεωρεί πολύ δύσκολο να διαλυθούν οι υπάρχουσες ομοσπονδίες και τόνισε πως παραβρίσκεται στην εκδήλωση και με τις δύο ιδιότητες, αυτήν της απλής Πόντιας και εκείνης της προέδρου της ΠΟΠΣ. Όπως είπε η Χριστίνα Σαχινίδου, από το 2013 η ενότητα αποτελεί απαίτηση όλων των σωματείων της ΠΟΠΣ και θα ήθελα να είναι εδώ ο πρόεδρος και της άλλης ομοσπονδίας. Είμαι έτοιμη να αναλάβω τις ευθύνες μου και ζητώ να αναλάβει ο καθένας τις δικές του. Ακούω πολλά χρόνια για την ενότητα, αλλά δε βρήκαμε τρόπους για το βήμα εμπρός. Στο παρελθόν η ΠΟΠΣ έχει αποφύγει τις αντιπαλότητες με φορείς και πρόσωπα, ακόμα κι αν είχαν προχωρήσει σε λάσπες και συκοφαντίες και είναι σε θέση σήμερα να καταθέσει προτάσεις για την ενότητα ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Προτείνω να υπάρξει μία συνομοσπονδία, ένα παγκόσμιο όργανο, αφού θεωρώ πολύ δύσκολο να διαλυθούν οι ομοσπονδίες. Η λογική των συμψηφισμών δεν μας εκφράζει. Η ΠΟΠΣ είναι σε θέση να καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις. Περίμενα να είναι και η ηγεσία της άλλης πλευράς εδώ για να τους ακούσουμε.
Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σιδηρόπουλος, τόνισε πως οι πολλοί άνθρωποι μιλούν για το εγώ και όχι για το εμείς. Δεν ξέρουμε ποιοι ζουν από τον Πόντο και ποιοι ζουν για τον Πόντο. Την ένωση την θέλουν οι πάντες.
Ο Ξενοφών Σοφιανίδης
Ο Ξενοφών Σοφιανίδης, χορευτής, ανέφερε πως εδώ δεν ήρθαμε να λύσουμε το ποντιακό ζήτημα. Πολλοί παρεξηγήσανε μια άλλη κίνηση. Τι προτάσεις θα κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει. Η νεολαία θα πρέπει να αναλάβει αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα εδώ. Αυτή η ομάδα που κινήθηκε και δημιούργησε την επιτροπή δίχως να έχει διοικητικό χαρακτήρα.
Η Δέσποινα Στεφανίδου
Η Δέσποινα Στεφανίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου μορφωτικός όμιλος Ποντίων οι Αργοναύτες Μεσημερίου και μέλος της επιτροπής για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας, στην ομιλία της ανέφερε: Στις 13.9.2016 έγινε ένα κάλεσμα σε 5.000 Ποντίους για μια κοινή προσπάθεια. Ανταποκρίθηκαν 12.500. Οι Πόντιοι απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι διασώζουν το κοινό αίσθημα, την αλληλεγγύη και μπορούν να πετυχαίνουν το στόχο τους ενωμένοι και ισχυροί εν τη ενώσει. Είμαστε 1.500.00 – 2.000.000 Πόντιοι και σε σωματεία και μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας αν είμαστε όλοι μαζί. Ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός μας; Πρώτα και κύρια ο σεβασμός από όλους στην Ιστορία μας και στους προγόνους μας. Αρνητές και υπονομευτές αξιωματούχοι, υπουργοί και λοιποί να πάνε στα σπίτια τους, δεν μας εκφράζουν. Στόχος μας η εκπλήρωση του χρέους μας για Αναγνώριση και Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Κανείς δε μας παίρνει σοβαρά διαιρεμένους. Κάποιοι έχουν πετύχει διαιρώντας μας να βασιλεύουν. Ας τους διαψεύσουμε, ας τους νικήσουμε. Ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εν δικαίω και αληθεία στη βάση της ανιδιοτέλειας. Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για την ενότητα κι έχει χυθεί τόσο μελάνι που πλέον δυσπιστούμε. Ας δούμε την ενότητα σαν μια σκάλα σε 24 σκαλοπάτια, όσα τα γράμματα της αλφαβήτου από το Α έως το Ω. Το πρώτο σκαλοπάτι το Α είναι ο αλληλοσεβασμός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνονται παράλληλα δύο εκδηλώσεις την 19η Μαΐου. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, να σκύψουμε σοβαρά στα μεγάλα ζητήματα που περιμένουν δεκαετίες να προχωρήσουν. Ουσιαστικές ενέργειες για την Αναγνώριση και Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Διεκδίκηση του ανοίγματος της Μονής Σουμελά στον Πόντο. Η ιστορία των προγόνων μας στα σχολικά βιβλία. Προστασία των μνημείων μας, τον Οσίων και των Ιερών στην ιστορική μας πατρίδα. Υγιείς δυνάμεις υπάρχουν και στις 3 Ομοσπονδίες. Αυτές περιμένουμε να ενωθούν και να τραβήξουν μπροστά. Καλή δύναμη. Υείαν και ευλοΐαν.
Ο Θανάσης Στυλίδης
Ο Θανάσης Στυλίδης, δικηγόρος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως θα πρέπει να εργαστούμε με σύμπνοια και ρεαλιστικά. Να κάνουμε βήματα συνεργασίας, έτσι ώστε να πάμε σε μια κοινή εκδήλωση τουλάχιστον στην 19η Μαΐου. Να πετύχουμε την κοινή εκπροσώπηση. Όλοι θα πρέπει να ρίξουμε τον εγωισμό μας για να πάμε μπροστά.
Ο Στέφανος Τανιμανίδης
Στην ομιλία του ο Στέφανος Τανιμανίδης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ και γενικός γραμματέας του ΠΑΣΠΕ, ανέφερε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλές. Για τις ευθύνες και τον απολογισμό όπως πρότεινα και παλαιότερα θα πρέπει να κάνουμε ημερίδα ή διημερίδα για να αποδώσουμε ευθύνες, θετικές ή αρνητικές. Το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θέλουμε την ενότητα. Η ενότητα δεν είναι κενού περιεχομένου λόγου. Να απαντήσουμε. Ο διάλογος καθολικισμού και ορθοδοξίας γίνεται 1000 χρόνια για την ενότητα. Στην Κύπρο, 40 χρόνια μιλάνε για την ενότητα. Ποιος είναι ο χαρακτηρισμός των ποντιακών σωματείων και τι πρεσβεύουν. Έχουν εθνοτοπικό χαρακτήρα ή κάτι άλλο. Μεταξύ μας υπάρχει διάσπαση και μίσος στα σωματεία. Να υπάρχουν κανόνες στα πρωτοβάθμια σωματεία. Να μην μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χώρο. Ο Στέφανος Τανιμανίδης, αναφέρθηκε και στα δικά του λάθη στο παρελθόν και όπως είπε ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτά, αν θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος. Στον ποντιακό χώρο μέχρι τώρα υπάρχει το one man show, δηλαδή να τρέχουν όλοι, για να προβληθεί ο ένας. Πρέπει να το αποβάλλουμε αυτό, το οποίο έφερε μίσος. Ο ένας βρίζει τον άλλον και όλοι τον Τανιμανίδη. Ο αντιτανιμανιδισμός δεν έσωσε τον ποντιακό χώρο. Προτείνω να μπουν κανόνες οργανωτικής καθαρότητας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Να υπάρχουν μέχρι τρεις θητείες σε αυτά, μέχρι δύο στα δευτεροβάθμια και μία στο τριτοβάθμιο. Να απέχουν τα σωματεία από όλες τις εκδηλώσεις, μέχρι οι ομοσπονδίες να καταλήξουν στην ενότητα.
Ο Γιώργος Τανιμανίδης
Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του σωματείου Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης, ανέφερε πως επειδή ακούστηκε πως δεν υπάρχουν νέοι, ίσως αυτοί δεν κλήθηκαν, γιατί εγώ από την εμπειρία που έχω, είπε, έχω δει τους νέους να κάνουν θαύματα. Πιστεύω ότι πρέπει η αλαζονεία που υπάρχει σε ορισμένους πρέπει να σταματήσει.
Ο Ηρακλής Τσακαλίδης
Ο Ηρακλής Τσακαλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων χαιρέτισε την προσπάθεια, μια πηγαία κι αυθόρμητη προσπάθεια ατόμων που δεν εμπλέκονται άμεσα με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, αλλά που εμφορούνται από ιδέες και αγάπη για τη ράτσα μας. Η επιτυχία της ΔΕΘ με την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες για μένα αποδεικνύει την αποτυχία του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Η ιστορία μας και η παράδοσή μας δεν έχει ανάγκη καταγραφής κανενός ρεκόρ. Είμαι σίγουρος ότι αν οργανωθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αφαίρεση της ύλης στο μάθημα της ιστορίας που αναφέρεται στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού θα αποτύχουμε παταγωδώς. Θα αποτύχουμε, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα προοπτικής ενότητας. Το τι έγινε μέχρι σήμερα και ο χώρος είναι διαιρεμένος το γνωρίσουμε όλοι. Ας μην χτυπάμε ανοιχτές πόρτες. Το τι πρέπει να κάνουμε, αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Ένας αιώνας από τον ξεριζωμό είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μου θυμίζει την ιστορία του Σίσυφου με την αποτελεσματικότητα των πολλών αγώνων. Όχι στη συνέχεια του διχασμού. Όχι άλλη επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας της ράτσας μας με διαφορετικές εκδηλώσεις. Η μαζικότητα της εκδήλωσης της ΔΕΘ για το ρεκόρ Γκίνες για μένα αποδεικνύει ότι και αρμενίζουμε στραβά, αλλά και στραβός είναι ο γιαλός. Άμεση και επιτακτική ανάγκη, ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αρμενίων προκειμένου να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας μας. Όσα μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερο από όσα μας χωρίζουν. Δεν περισσεύει κανείς μας. Η τώρα η ποτέ. Πρότασή μου είναι η εκλογή διοικούσας επιτροπής για να προχωρήσουμε σε οργανωτικό συνέδριο με διάλυση όλων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων, ώστε να έχουμε ένα δευτεροβάθμιο και ένα τριτοβάθμιο όργανο.
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και από τους πρωτεργάτες της κίνησης, είπε πως θα σας πω δύο λόγια από την ψυχή μου. Οι δύο μουσικοί μας συγκέντρωσαν 15.000 άτομα στη ΔΕΘ. Ο κόσμος στην βάση είναι ενωμένος, το πρόβλημα είναι τι γίνεται στην κορυφή. Και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας στην αρχαία Αθήνα δεν υπήρχε ενότητα, όμως, την έφερε το δαιμόνιο του Θεμιστοκλή. Εμείς παίζουμε το ρόλο του ειρηνοποιού και στόχος μας είναι η αδελφοσύνη. Εγώ μιλάω για το σύνολο της ενότητας και εδώ και δύο χρόνια έχω καταθέσει ένα σχέδιο γι’ αυτήν, το οποίο ονόμασα ‘’Υψηλάντης’’», στο οποίο υπάρχουν οι βασικές αρχές και τα 10 στρατηγικά βήματα, τα οποία έχω ήδη καταθέσει εδώ και καιρό σε διαβούλευση του οργανωμένου και γενικότερα του κοινού των Ποντίων.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην βουλευτής, νομάρχης και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεοδνίας, ο οποίος είπε πως όλο αυτό το διάστημα των 10 χρόνων που ήταν σε πολιτικές θέσεις, εγώ ξέρω τι έκανα για τον ποντιακό ελληνισμό. Σήμερα ξεχάστηκαν από πολλούς οι οποίοι ευεργετήθηκαν από μένα. Αυτοί που με πρόδωσαν και αυτοί που μου έβαλαν το μεγαλύτερο μαχαίρι ήταν Πόντιοι. Τι πράγμα είναι αυτό. Πας στη μία, σε βρίζουν οι άλλοι. Θα φύγω από τη συνάντηση προβληματισμένος. Ένα μήνα πριν πεθάνει ο Στέλιος Καζαντίζδης, τον επισκέφθηκα και μου είπε, πως φεύγω, αλλά ελπίζω κάποτε αυτόν τον τόπο να τον κυβερνήσει Ανατολίτης και εάν είναι Πόντιος ακόμη καλύτερα. Στην προσπάθεια αυτή της ενότητας προτείνω να ενταχθούν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Ιβάν Σαββίδης οι οποίοι είναι οικονομικοί παράγοντες στον ποντιακό χώρο, αφού χωρίς βενζίνη το όχημα δεν μπορεί να κινηθεί. Εγώ είμαι στρατιώτης της προσπάθεια για ενότητα, αφού πρέπει να βασίσουμε όλοι μαζί. Τα κόμματα σήμερα είναι στην εντατική. Στέφανε Τανιμανίδη, έκανες λάθη πολλά, αλλά έκανες και καλά. Να φύγετε, αλλά να μην βάλετε τους διαδόχους σας.
Τον λόγο πήραν επίσης ο καθηγητής μουσικής από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ Παύλος Τσακαλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν συμμετείχε ενεργά στα διοικητικά των συλλόγων αλλά προσέφερε μόνον καλλιτεχνικά και αναρρωτήθηκε ίσως και να έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης που δεν αναμείχθηκε στα οργανωτικά. Δήλωσε δε, πως είναι υπέρ της ενότητας, στόχο που έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον ποντιακό ελληνισμό.
Ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, δήλωσε συστράτευση σε αυτήν την προσπάθεια και είπε πως στόχος είναι όλοι να είναι ενωμένοι.
Ο Γιώργος Ποζίδης
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Γιώργος Ποζίδης ανέφερε ότι η ενότητα θα επιτευχθεί, ακόμα κι αν δε το θέλουν κάποιοι. Το πιστεύω απόλυτα και να το θυμάστε. Η επιτροπή θα καλέσει τις ομοσπονδίες να καθίσουν στο τραπέζι και μετά σας υπόσχομαι ότι θα κλείσουμε ένα στάδιο, στο οποίο θα κάνουμε μία μεγάλη συνέλευση. Εκεί θα γίνει μία ομοσπονδία και στον ίδιο χώρο θα κάνουμε και το γλέντι μας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν υποδέχτηκε τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως θα έπρεπε, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του φίλου του Αντώνη Ρέμου, για τον Μουσταφά Κεμάλ, είπε πως έκανε λάθος γι’ αυτά που είπε.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης, ο ομότιμος καθηγητής Στάθης Πελαγίδης, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Γερανίδης.