ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνει τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου είναι πως δίνουν έμφαση στα γράμματα. Αυτό έπρατταν και οι πρόγονοί τους στον αλησμόνητο Πόντο, όπου ανέπτυξαν την κοινοτική εκπαίδευση και κάθε χωριό συντηρούσε το δικό του σχολείο, και τον δάσκαλο τον πλήρωναν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού. Επίσης δημιούργησαν λαμπρά εκπαιδευτήρια, με κορυφαίο το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, το Φροντιστήριο Αργυρούπολης και πολλά άλλα σε άλλες πόλεις του Πόντου.
Έτσι και τώρα στο πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου η αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να διδάξουν είναι μεγάλη. Για το σκοπό αυτό γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την διδασκαλία και εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, την οποία στη συνέχεια θα μεταφέρουν στους εκπαιδευομένους, τόσο στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, όσο και σε προγράμματα δήμων, αλλά και ποντιακών σωματείων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν αντίστοιχα τμήματα.
Περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν αυτά τα προγράμματα στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Αυγούστου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονία, με το οποίο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών έχει εγκαινιάσει πολύπλευρη συνεργασία για την ανάδειξη και προώθηση θεμάτων σε επιστημονικό επίπεδο που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και γενικότερα τον ελληνισμό της Ανατολής.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακούς θεάτρου, αποδίδει το τραγούδι, «την πατρίδα μ' έχασα, έκλαψα κ' επόνεσα, λύουμαι κι αρρωθυμώ, ν' ανασπάλω κι επορώ»
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την εναρκτήρια εκδήλωση των σεμιναρίων που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, στην είσοδο του Πανεπιστημίου στήθηκε ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι με καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες.
Ο λυράρης και καθηγητής μουσικής Μιχάλης Καλιοντζίδης
Στην αρχή της εκδήλωσης ο κορυφαίος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας και καθηγητής μουσικής Μιχάλης Καλιοντζίδης, άνοιξε το ποντιακό πρόγραμμα με σκοπούς της αλησμόνητης πατρίδας.
Ο λυράρης Κώστας Σιαμίδης
Στη συνέχεια στο ο κορυφαίος παραδοσιακός λυράρης Κώστας Σιαμίδης, με τον τραγουδιστή και ηθοποιό του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέα Βασιλειάδη, ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες στις μουσικές του Πόντου και όλοι μαζί δημιούργησαν έναν κύκλο για να χορέψουν τους χορούς που μας έφεραν παρακαταθήκη οι πατεράδες και οι παππούδες μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Με τη συνοδεία της λύρας του Γιώργου Μουρατίδη, ο χορός Σέρρα από τους Πανικίδη, Τσιβρανίδη και Σανδαλίδη
Την επομένη, το βράδυ της Τρίτης 30 Αυγούστου 2016 μετά τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Μακεδονία εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα σεμινάρια ποντιακής διαλέκτου, πραγματοποίησαν έξοδο σε ταβέρνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου και πάλι με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Γιώργου Μουρατίδη, ταξίδεψαν νοσταλγικά στα παρχάρια και στις ακροθαλασσιές του Πόντου, τραγουδώντας και χορεύοντας σκοπούς των αλησμόνητων πατρίδων.