ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Άρχισαν οι τριήμερες εργασίες της συνάντησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών στην πόλη του Κιλκίς, με την πανηγυρική έναρξη που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής, το βράδυ της Παασκευής 29 Νοεμβρίου 2024.
Στην έναρξη της τριήμερης συνάντησης την εκδήλωση άνοιξε ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος λόγω έκτακτων συνθηκών δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και καλωσόρισε τους Πόντιους Εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ταξίδεψαν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος για να βρεθούν και να πάρουν μέρος στις εργασίες.
Ο Αναστάσιος Καζαντζίδης
Ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κιλκίς, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ψυχή της διοργάνωσης της συνάντησης, τόνισε πως είναι σημαντικό αυτό το γεγονός για τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό και ευχήθηκε οι εργασίες να είναι γόνιμες και δημιουργικές προς όφελος της εκπαίδευσης.
Ο Αντώνης Παυλίδης
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κιλκίς που φιλοξενεί τη συνάντηση, ανέφερε ότι αισίως ο Σύνδεσμος έφτασε στην πέμπτη συνάντηση και έκανε τον απολογισμό των δράσεων από την τέταρτη συνάντηση που έγινε και πάλι στο Κιλκίς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Ο Αντώνης Παυλίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η ποντιακή κοινότητα και ιδιαίτερα η νεολαία, έχει αγκαλιάσει τα μαθήματα, ενώ παρουσιάστηκαν έξυπνες ιδέες και πρωτότυπες διδακτικές και προχώρησε σε προτάσεις.
Όπως είπε ο Αντώνης Παυλίδης, στους Πόντιους Εκπαιδευτικούς έχει συσσωρευτεί διδακτική πείρα, νέες ιδέες, διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Ο Δάσκαλος πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του Πόντου τη γραμματική, την οποία δεν διδάσκει ξεχωριστά, αλλά την ενσωματώνει στη διδασκαλία. Κάνει καλή προετοιμασία.
Εκτιμήθηκε ότι οι 150 ώρες που διδάσκονταν στα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου δεν ήταν τόσο λειτουργικές. Ο Σύνδεσμος προχώρησε στην αναθεώρηση του εγχειριδίου ποντιακής διαλέκτου, με α) επέκταση προκαταρκτικών μαθημάτων, β) επιλογή μαθημάτων που θα συνιστούν το 1ο μέρος και γ) το 2ο μέρος και τη διδασκαλία της ποντιακής λογοτεχνίας.
Ειδικά για τη λογοτεχνία, παρουσιάστηκαν ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων, του Ζερζελίδη, του Διαμαντίδη, “η Καμπάνα του Πόντου”, “Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας”, κ.ά.. Στην αρχή το βιβλίο το επιλέγει ο δάσκαλος και στη συνέχεια σε συζήτηση με τους μαθητές.
Σχετικά με τη λογοτεχνία: Μετά την επιλογή του βιβλίου, ο δάσκαλος προετοιμάζεται μελετώντας το σε βάθος. Στην τάξη συζητούνται τα προσδιοριστικά του στοιχεία (περιεχόμενο, συγγραφέας κ.ά.), οι μαθητές διαβάζουν και μελετούν το βιβλίο στο σπίτι. Στην τάξη χωρίζεται το βιβλίο σε ενότητες και η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο ενότητας, καινοτόμων πρωτοβουλιών, που μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα του σχολείου. Επίσης ο ρόλος του τραγουδιού και του θεάτρου.
Όπως επίσης και η χρήση των εμπρόθετων άρθρων. Για παράδειγμα, για ‘ς σον που είναι στην καθαρεύουσα και σημαίνει “εις τον”, να αποδοθεί πλέον στην δημοτική: σον . Αντί για ‘ς σην που είναι στην καθαρεύουσα και σημαίνει “εις την” να γίνει σην. κ.ο.κ. Όπως δηλαδή είχε προτείνει ο μεγάλος γλωσσολόγος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Δημήτρης Τομπαΐδης.
Οι ομάδες εργασίας που θα εργαστούν στη συνάντηση των Ποντίων Εκπαιδευτικών το Σάββατο 30 Νοεμβρίου εδώ στο Κιλκίς, και συγκεκριμένα στο 8ο δημοτικό σχολείο όπου θα γίνουν οι εργασίες της πέμπτης συνάντησης θα είναι.
1.Ποντιακής Διαλέκτου.
2.Δράσεων στο σχολείο σχετικά με την ιστορία του Πόντου.
3.Της συγκρότησης θεατρικής ομάδας από το Σύνδεσμο, γεγονός που το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό. Στην ομάδα που θα συγκροτηθεί θα συμμετέχουν κυρίως μέλη του Συνδέσμου και θα στηρίζει τη διδασκαλία της διαλέκτου.
4.Της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για να υλοποιηθούν στα σχολεία, σύμφωνα και με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Σήμερα πλέον μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας ο χαρακτήρας των συναντήσεων και των δράσεών μας ως Συνδέσμου δεν είναι τόσο επιμορφωτικός, αλλά δημιουργικός. Τα μέλη στις ομάδες θα κληθούν να καταθέσουν νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις. Οι ομάδες συνεχίζουν ως επιτροπές, επεξεργάζονται θέσεις και τις φέρνουν στο διοικητικό συμβούλιο. Δηλαδή ο Σύνδεσμος γίνεται δημιουργικότερος, ανοίγοντας στα μέλη του, τα οποία προσκαλεί και προκαλεί να εκφράσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.
Και εδώ πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Μας δίνουν την ευκαιρία, τιμώντας και εν μέρη την ιστορία της πόλης, το κάνουν γιατί ξέρουν ότι όλο αυτό θα έλθει στην κοινωνία.
Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης.
Στην πανηγυρική έναρξη της εκδήλωσης των Ποντίων Εκπαιδευτικών παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου, πατήρ Στέφανος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες" Παναγιώτης Δαμιανίδης.
Ποντιακό γλέντι
Μετά την λήξη της πανηγυρικής εκδήλωσης η συνάντηση των Ποντίων Εκπαιδευτικών συνεχίστηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ευκαρπία Κιλκίς, όπου πραγματοποιήθηκε ποντιακό γλέντι με τη συνοδεία της λύρας του Σάκη Πογέλη και στα πλήκτρα του Άγγελου Ευθυμίου.
Το παρών στην συνάντηση όπου προσφέρθηκαν στους εκπαιδευτικούς παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα από γυναίκες του χωριού, το παρών και στο χορό έδωσε ο ιερέας του χωριού πατήρ Γιάννης Ξενιτίδης.
Το Σάββατο
Οι εργασίες της πέμπτης συνάντησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών συνεχίζονται το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, στο 8ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς.