Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης εκεί όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και ανέπτυξε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, προσφέροντας στον ελληνισμό, θα γίνει η κηδεία του ομογενή Πόντιου επιχειρηματία Αμανάτη Ταγκαλίδη.

Συγκεκριμένα η κηδεία του Αμανάτη Ταγκαλίδη, θα γίνει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στο Feuerbach (Φόρεμπαχ) και η ταφή θα γίνει στις 13.20 στο Waldfriedfof Leonberg (Λέονμπερκ).

Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης, πέθανε σε ηλικία 87 ετών σε νοσοκομείο της Στουτγάρδης την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024.

Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης, γεννήθηκε το 1937 στα Λευκόγεια Δράμας, όπου μεγάλωσε από γονείς πρόσφυγες, που ήλθαν από την Πάφρα του Πόντου. Το 1955 μετακόμησε η οικογένεια του στην Κατερίνη, όπου και ήταν από τότε η μόνιμη κατοικία του. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Το 1961 παντρεύτηκε τη Μαρία Αμπατζίδου και μετακόμισαν στο Duisburg της Γερμανίας. Με το που βρέθηκε στην ξενιτιά στη Γερμανία άρχισε να ασχολείται με τα κοινά προσφέροντας παντοιοτρόπως και πάντα από την πρώτη γραμμή.

Διετέλεσε:

1.Πρόεδρος στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο ΟΛΥΜΠΙΑΣ Gerlingen.

2.Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Στουτγάρδης.

3.Πρωτοστάτησε στην ίδρυση ελληνικού σχολείου.

4.Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

5.Πρόεδρος στο Σύλλογο Ποντίων Leonberg η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

6.Επίτιμο μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ).

Το 1971 μετακόμισε στο Gerlingen, στο Pforzheim (η χρυσή πόλη της Ευρώπης), όπου άνοιξε το εστιατόριο ΜΑΧΙ, το οποίο διατήρησε 18 χρόνια. Παράλληλα σύστησε μεγάλη εταιρεία τυχερών παιγνίων με μεγάλη επιτυχία.

Στη μακρόχρονες και πολύπλευρες και πολυσχιδείς δραστηριότητές του συνδέθηκε με άριστη γνωριμία αλλά και φιλία με τον τότε Υπουργό Οικονομικών και Πολιτισμού που ήταν και Πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου VFB Στουτγάρδης και μετέπειτα Προέδρου Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γερμανίας. Έτσι μέσα από τη σχέση τους αυτή βοήθησε αθόρυβα και προωθούσε την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής παροικίας. Μεγάλης σημασίας ήταν και η συνεργασία του με το διεθνή και διάσημο διαιτητή της ΦΙΦΑ Xans Altinger.

Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του ήταν κοντά στην εκκλησία και έτσι μέσα από αυτές τις δράσεις του συνδέθηκε ομοίως με το Μητροπολίτη Γερμανίας και Κεντρώας Ευρώπης κ.κ. Αυγουστίνο. Μέσα από τη γνωριμία αυτή συνδέθηκε και με τους τρεις βοηθούς του: Επίσκοπο Αρίστης Βασίλειο, Λεύκης Ευμένιο και Αριανζού Βαρθολομαίο και το σημερινό Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο, αλλά και με όλους τους ιερείς της περιοχής μέσα από τις φιλανθρωπίες, τις αγαθοεργίες και τις χορηγίες.

Μέσα από την ελληνική κοινότητα πρόσφερε πολλά στον ελληνισμό της περιοχής αλλά και όχι μόνον. Έτσι ήταν γνωστός σ όλους τους εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, τους συντονιστές εκπαίδευσης καθώς και εκπροσώπους δημοτικών αρχών και ομοσπονδιών.

Τιμήθηκε για την προσφορά του:

1.Τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 11 Μαΐου 2014, κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Esslingen της οποίας ήταν μέγας χορηγός στην ανέγερσή της.

2.Τιμήθηκε επίσης με το Χρυσό Σταυρό από το Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ.κ. Αυγουστίνο, για την εν γένει στήριξη του έργου της Μητροπόλεως αλλά και των εκκλησιών ειδικότερα.

3.Τιμήθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας για τα 50 χρόνια ζωής του και προσφοράς στη Γερμανία και κυρίως για τα παιδια με ειδικές ανάγκες που ζούνε στη Γερμανία.

4.Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης Βάδης – Βυρτεμβέργης.

5. Επίτιμο Μέλος της Ένωσης Διαιτητών Ποδοσφαίρου Βάδης – Βυρτεμβέργης.

6.Επίτιμο μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης.

7.Από το Σύλλογο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο Schwezingen.

8.Από το Σύλλογο Ποντίων Wernau «ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ».

9.Με αναμνηστικά διπλώματα και τιμητικές διακρίσεις από δεκάδες Συλλόγους, Σχολεία, Σωματεία Ιδρύματα, και εκκλησίες.

Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του Αμανάτη Ταγκαλίδη και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν για την απώλειά του σύλλογοι και σωματεία

https://www.efxinospontos.gr/omogeneia/10870-pethane-sti-stoutgardi-tis-germanias-o-omogenis-pontios-epixeirimatias-amanatis-tagkalidis