Το 1ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής, την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, με πρωτοβουλία από το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας (Κε.Σ.Π.Ε.).

Ο Δήμος και οι ποντιακοί σύλλογοι της Καλλιθέας συνεργάστηκαν με θετικό αποτέλεσμα στην επίτευξη περισσότερης ενότητας ανάμεσα τους.

Την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (Κε.Σ.Π.Ε.) του Δήμου Καλλιθέας συγκεντρώθηκαν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων, για να ανακοινώσουν την Έναρξη των εκδηλώσεων στα πλαίσια του 1ου Ανταμώματος.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Ελένη Γρηγοριάδου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Καλλιθέας με ποντιακή καταγωγή.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο Βασίλης Τσενκελίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το Κε.Σ.Π.Ε., κάνοντας συνοπτική αναφορά στην ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού.

KALLITHEA.PONTOS.1.2.3.11.2024.1 12

«Η Καλλιθέα από την περίοδο της Ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία, έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία. Από το 1922 ως τα τέλη του 20ου αιώνα στην Καλλιθέα έφθασαν αρκετά κύματα προσφύγων από την ΕΣΣΔ (1922, 1939, 1965-67, 1974-1980, τη δεκαετία του 1990). Η Καλλιθέα έγινε μια από τις «προσφυγομάνες» της Ελλάδας. Οι συλλογικές κινήσεις των ποντιακών συλλόγων στις μέρες μας θα συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και της μετάδοσης του πολιτιστικού πλούτου των Ελλήνων του Πόντου», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου της Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενότητας και συνεργασίας στον χώρο των Ποντίων, που έζησαν τραγικά γεγονότα στην ιστορία τους.

«Η προσπάθεια να είμαστε εδώ όλοι μαζί δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η πόλη μας είναι μια προσφυγούπολη. Από το 1922 και ύστερα στην Καλλιθέα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί Πόντιοι. Δεν ήταν τυχαίο πως το 1976 στην Καλλιθέα εγκαινιάστηκε το πρώτο Ηρώων του Πόντου. Αυτή η προσπάθεια ήταν συλλογική με συμμετοχή των σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ποντιακό χώρο. Οι σημερινές συλλογικές προσπάθειες των ποντιακών συλλόγων σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της πόλης μας», είπε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων παρουσίασαν την ιστορική τους διαδρομή και χαιρέτησαν το κοινό.

Ο παλαιότερος και μεγαλύτερος ποντιακός σύλλογος της Καλλιθέας «Αργοναύται - Κομνηνοί» (πρόεδρος Θεόφιλος Καστανίδης) εκπροσωπήθηκε στο βήμα από την αντιπρόεδρο Γεωργία Χαριτίδου.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Τριπολιτών του Πόντου «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ» μίλησε η γενική γραμματέας του συλλόγου Ολυμπία Αντωνιάδου. Στο ξεκίνημα της σύντομης ομιλίας της τιμήθηκε με ενός λεπτού σιγή ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κωνσταντίνος Λαγγίδης, που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.

Για το Σωματείο «Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών» (Κ.Ο.Π.Α.), μίλησε η πρόεδρος του Ειρήνη Ελευθεριάδου.

Για την ιστορική διαδρομή του συλλόγου του και τη σημασία της ύπαρξης Κε.Σ.Π.Ε. μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης.

Το Πολιτιστικό Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου» (πρόεδρος Ιωάννης Κοσμίδης) εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ανδρέας Φωκάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης η ζωγράφος Μαρία Σιδέρη περιέγραψε το έργο της «Πόντια μάνα» που κόσμησε την αφίσα του 1ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα.

Ο πρόεδρος του Κε.Σ.Π.Ε. Βασίλης Τσενκελίδης κλείνοντας την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ιστορικό στέλεχος του ποντιακού χώρου και γνωστό χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατσίδη για την προσφορά των πινάκων (μεγεθυμένων παλιών φωτογραφιών) με τους Πόντιους αντάρτες και Πόντιες με παραδοσιακές φορεσιές από το ιστορικό Κέντρο «Κορτσόπον» για την αίθουσα Κε.Σ.Π.Ε.

Δεύτερη μέρα εκδηλώσεων

KALLITHEA.PONTOS.1.2.3.11.2024.1 11

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας ακολούθησε το πρόγραμμα με τις μικρές παραστάσεις από τα θεατρικά τμήματα των ποντιακών συλλόγων Καλλιθέας.

1.Το Παιδικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» παρουσίασαν τα έθιμα των Ελλήνων του Πόντου, που κράτησαν στις γειτονιές τους οι πρόσφυγες.

2.Ακολούθησε η Απαγγελία από τον Κώστα Αλεξανδρίδη «Γιος Ανδρόνικου (Ο Αιχμάλωτον)» από το έπος του Διγενή Ακρίτα.

3.Ο Κ.Ο.Π.Α. παρουσίασε το ποντιακό θεατρικό «Η Μαρούσα σην κοινότητα». Μια ιστορία από τα πρώτα χρόνια των προσφύγων στην Ελλάδα.

Τρίτη μέρα εκδηλώσεων

KALLITHEA.PONTOS.1.2.3.11.2024.1 10

Η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας, μπροστά στο Ηρώων του Πόντου.

1.Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α) ξεκίνησε την εκδήλωση με την Απαγγελία ποιήματος του Τάσου Ραμσή και του Κώστα Διαμαντίδη «Σα τόπια ντ’ εγενέθα» από τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο. Ακολούθησαν οι ποντιακοί χοροί.

2.Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Φορέα «Θέατρο Πόντου» παρουσίασε ενότητες χορών από όλες τις περιοχές του Πόντου.

3.Η χορευτική ομάδα του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» εκτέλεσε τους χορούς του Καρς.

4.Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» έκλεισε το χορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με τους χορούς από διαφορετικές περιοχές του Πόντου, τη θρυλική Σέρρα και τον χορό των μαχαιριών.

Στο τέλος της εκδήλωσης την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, η πλατεία Δαβάκη σείστηκε από τους ήχους της λύρας στα χέρια του γνωστού λυράρη και τραγουδιστή Ανέστη Ιωακειμίδη συνοδευόμενο από την ορχήστρα του.